Napravite vijenac od pečenih krumpira sa špekom

2015

Sastojci

  • 80 g špeka ili pancete
  • 3 žlice svinjske masti
  • 10 krumpira srednje veličine
  • 1 manji luk
  • sol, papar
  • ulje
29 Siječanj 2015, Komentari: Komentari isključeni za Napravite vijenac od pečenih krumpira sa špekom

Pečeni krumpiri ne moraju biti dosadni. Zašto ne biste malo promijenili način na koji ga pripremate?

Krumpir je vjerojatno prilog koji se najčešće poslužuje uz mesna pečenja. Ovako posložen krumpir izgledom je izuzetno privlačan i zadivit će goste.

Potrebna vam je manja okrugla posuda, no možete koristiti i posudu za pečenje ovalnog oblika. Krumpir pokušajte narezati na što tanje kriške, skratit ćete mu vrijeme pečenja. Savjetujem da posudu premažete mašću za sočnost i bogatiji okus.

Okusu će doprinjeti i luk, a osim krumpira, zvijezda ovog priloga je špek (umjesto njega možete koristiti i pancetu). Potrebno ga je prepržiti na suhoj tavi i dodati krumpiru na samom kraju pečenja. Začinsko bilje također dodajte na samom kraju. Preporučam peršin ili majčinu dušicu, a ako volite ljuto, krumpire možete posipati i s malo čilija.

vijenac-od-krumpira-slanine-detalj

Priprema:

Manju okruglu posudu za pečenje premažite mašću.

Krumpire operite, ogulite i narežite na tanke okrugle ploške. Posložite ih okomito u posudu, jednu do druge. Začinite solju i paprom. Luk narežite i utisnite u prostor između kriški krumpira. Prelijte s malo ulja.

Pećnicu ugrijte na 190 stupnjeva. Pecite krumpire nepokrivene oko sat vremena. Provjerite vilicom jesu li potpuno mekani. Kad su krumpiri pečeni, na suhoj tavi popržite slaninu narezanu na kriškice. Posipajte po krumpirima. Pecite još 15-ak minuta.

Na kraju posipajte začinskim biljem po izboru. Poslužite toplo.

Vezani članci