Jelo iz woka: Stir fry junetina s gljivama

2015

Sastojci

  • 450 g junećeg buta
  • 50 ml soja sosa
  • 100 ml temeljca
  • nekoliko žlica krušnih mrvica
  • 1 mala žličica sitno naribanog đumbira
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 mlada luka
  • 2 žlice ulja
  • 4-5 sušenih vrganja
  • svježe mljeveni papar
  • 150 g gljiva po izboru
16 Travanj 2015, Komentari: Comments Off on Jelo iz woka: Stir fry junetina s gljivama

Stir fry je poznata azijska metoda kuhanja, najčešće u woku. Ovako pripremljena junetina je posebno sočna i mekana, a traži samo 15 minuta vašeg vremena.

Kako i samo ime ovog načina pripreme govori, hrana se peče u tavi konstantno miješajući. Tipično se priprema u woku, no možete koristiti bilo koju tavu u kojoj se sastojci neće zalijepiti za dno. Sastojci su obično narezani tanko ili na manje komade (veličine zalogaja) kako bi se brzo ispekli. Najprije u tavu stavljate meso, zatim povrće. Na samom kraju dodaju se sastojci kojima je potrebno najmanje termičke obrade, i tekućina.

Ovo jelo možete pripremiti i na klasičan način – dinstanjem junetine na polaganoj vatri, no stir fry metoda skratit će vam vrijeme pripreme. Zato junetinu prethodno dobro pripremite kako ne bi ostala žilava.

But narežite na šnicle pa na tanje trakice ili kockice. Dobro ga je istući batićem za meso kako bi junetina bila mekana, jer ju u ovom slučaju ne dinstamo duže vrijeme. S obzirom da vrijeme pečenja nije dugo, savjetujem da ovako pripremljene komadiće junetine uvaljate u krušne mrvice ili brašno, koje će u kratkom vremenskom roku zgusnuti tekućinu u fini umak. Nakon što se sastojci u tavi podliju tekućinom, dobro ih je malo prodinstati.

Ovo jelo učinila sam lagano proljetnim koristeći mladi luk, koji je osim pečenja i posut po serviranoj junetini. Rižu za ovakav način pripreme skuhajte posebno i poslužite kao bazu preko koje ćete staviti meso i povrće. Osim riže možete koristiti i npr. kvinoju, čak i bulgur.

Izbor gljiva je na vama, ja sam koristila šampinjone, a preporučam i shitake gljive. Okus će lijepo nadopuniti i nekoliko sušenih vrganja.

stir-fry-junetina-detaljPriprema:

Juneći but narežite na tanje šnicle, koje zatim narežite na trakice ili kockice. Pomiješajte ih s naribanim đumbirom i soja sosom i ostavite u hladnjaku 15-ak minuta. Suhe vrganje za to vrijeme pustite da odstoje u kipućoj vodi.

U tavi neljepljivog dna ugrijte ulje i dodajte meso koje ste ocijedili od marinade i posipali krušnim mrvicama. Kratko (2-3 minute) zapecite meso i izvadite ga. Zatim na tu masnoću dodajte mladi luk narezan na kolutiće i sitno nasjeckani češnjak, narezane gljive i suhe vrganje. Popržite, stalno miješajući.

Zatim dodajte temeljac i meso i popirjajte dok se tekućina ne reducira. Na kraju posipajte paprom.

Poslužite na skuhanoj riži i posipajte nasjeckanim mladim lukom.

Vezani članci