×
×
Zapečeni slani štrukli sa slaninom i blitvom
Iz pećnice

Zapečeni slani štrukli sa slaninom i blitvom

Štrukli su jelo kojim se uvijek rado vraćamo i koje većinu podsjeća na djetinjstvo i maminu ili bakinu kuhinju.

Štrukli su tradicionalno punjeni sirom i vrhnjem, ali odlučila sam se malo poigrati nadjevima i napraviti jednu varijantu na ovu dobro poznatu temu: štrukle s pancetom i blitvom.

Ako malo razmislite, štrukli su jelo koje pruža bezbroj mogućnosti, možete koristiti zaista raznolika punjenja.

S ovakvim nadjevom prikladnije je štrukle peći u pećnici. Tijesto ne trebate razvući suviše tanko (kao tijesto za štrudlu), a recept je zaista jednostavan.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
90 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Panceta

    ZA TIJESTO:

    ZA NADJEV:

    ZA PRELJEV:

Priprema:

  1. Prosijte brašno pomiješano sa solju na radnu površinu i u sredini napravite udubinu. U nju stavite jaje, ulje pa postupno vilicom pomiješajte s brašnom. Mlaku vodu pomiješajte s octom i tu mješavinu dolijevajte postepeno dok ne umijesite tijesto. Izradite ga rukama dok ne postane sasvim glatko. Podijelite ga na tri kruščića, svaki premažite uljem, pokrijte ih lagano ugrijanom posudom i ostavite da odstoje pola sata. Za to vrijeme pripremite nadjev.
  2. Blitvu operite i skuhajte kratko u kipućoj vodi. Ocijedite ju, nasjeckajte i popržite na ulju s češnjakom i pancetom narezanom na kockice. Nadjev pomiješajte s kiselim vrhnjem.
  3. Na stol rasprostrite čisti stolnjak i posipajte ga brašnom. Tijesto razvaljajte valjkom koliko ide, a zatim ga rukama razvlačite da postane tanko. Ne morate kod štrukla previše inzistirati na suviše tankom tijestu. Debele krajeve odrežite i ostavite tijesto da se malo prosuši. Zatim ga poprskajte s dvije žlice rastopljenog maslaca. Postupak ponovite i s ostalim kruščićima.
  4. Na tako pripremljeno tijesto ravnomjerno rasporedite nadjev. Zarolajte tijesto pomoću stolnjaka. Dlanovima utisnite štrukle pa svaki utisnuti rub prerežite tanjurom. Na taj će način rubovi ostati slijepljeni, kako nadjev ne bi iscurio.
  5. Štrukle posložite u namašćeni pleh ili vatrostalnu posudu jednu do druge. Prelijte kiselim vrhnjem i posipajte ribanim tvrdim sirom pa zapecite na 200 °C, 30-40 min, dok ne dobiju zlatnu boju. Poslužite toplo.