Zapečeni slani štrukli sa slaninom i blitvom

2015

Sastojci

  • Tijesto:
  • 50 dag mekog brašna
  • 1 jaje
  • 2 žlice ulja
  • sol
  • 1 žlica blagog octa (npr. jabučni)
  • malo mlake vode
  • Nadjev:
  • 60 g pancete
  • blitva
  • 1 režanj češnjaka
  • nekoliko žlica kiselog vrhnja
  • Preljev:
  • kiselo vrhnje
  • naribani tvrdi sir
  • nekoliko listića maslaca
18 Siječanj 2015, Komentari: Komentari isključeni za Zapečeni slani štrukli sa slaninom i blitvom

Štrukli su jelo kojim se uvijek rado vraćamo i koje većinu podsjeća na djetinjstvo i maminu ili bakinu kuhinju.

Štrukli su tradicionalno punjeni sirom i vrhnjem, ali odlučila sam se malo poigrati nadjevima i napraviti jednu varijantu na ovu dobro poznatu temu: štrukle s pancetom i blitvom.

Ako malo razmislite, štrukli su jelo koje pruža bezbroj mogućnosti, možete koristiti zaista raznolika punjenja.

S ovakvim nadjevom prikladnije je štrukle peći u pećnici. Tijesto ne trebate razvući suviše tanko (kao tijesto za štrudlu), a recept je zaista jednostavan. Od samo nekoliko osnovnih sastojaka dobit ćete fino, domaće tijesto. Kad ste ga zamijesili, ostavite ga da odmori barem pola sata. Površinu nauljite kako se ne bi napravila korica. Kako biste si olakšali razvlačenje, ruke također nauljite.

Nadjev je potrebno ravnomjerno rasporediti po tijestu, a zarolano tijesto režite tanjurićem umjesto nožem, onako kako su to radile naše bake, jer ćete tako dobiti zatvorene rubove i nadjev neće ispadati. Kada ih pečete, poželjno ih je premazati vrhnjem i posipati sirom. Ovakve štrukle izvrsno su predjelo i možete ih poslužiti uz umak.

zapeceni-strukli-slanina

Priprema:

Prosijte brašno pomiješano sa solju na radnu površinu i u sredini napravite udubinu. U nju stavite jaje, ulje pa postupno vilicom pomiješajte s brašnom. Mlaku vodu pomiješajte s octom i tu mješavinu dolijevajte postepeno dok ne umijesite tijesto. Izradite ga rukama dok ne postane sasvim glatko. Podijelite ga na tri kruščića, svaki premažite uljem, pokrijte ih lagano ugrijanom posudom i ostavite da odstoje pola sata. Za to vrijeme pripremite nadjev.

Blitvu operite i skuhajte kratko u kipućoj vodi. Ocijedite ju, nasjeckajte i popržite na ulju s češnjakom i pancetom narezanom na kockice. Nadjev pomiješajte s kiselim vrhnjem.

Na stol rasprostrite čisti stolnjak i posipajte ga brašnom. Tijesto razvaljajte valjkom koliko ide, a zatim ga rukama razvlačite da postane tanko. Ne morate kod štrukla previše inzistirati na suviše tankom tijestu. Debele krajeve odrežite i ostavite tijesto da se malo prosuši. Zatim ga poprskajte s dvije žlice rastopljenog maslaca. Postupak ponovite i s ostalim kruščićima.

Na tako pripremljeno tijesto ravnomjerno rasporedite nadjev. Zarolajte tijesto pomoću stolnjaka. Dlanovima utisnite štrukle pa svaki utisnuti rub prerežite tanjurom. Na taj će način rubovi ostati slijepljeni, kako nadjev ne bi iscurio.

Štrukle posložite u namašćeni pleh ili vatrostalnu posudu jednu do druge. Prelijte kiselim vrhnjem i posipajte ribanim tvrdim sirom pa zapecite na 200 stupnjeva, 30-40 min, dok ne dobiju zlatnu boju. Poslužite toplo.

Vezani članci