×
×
5 razloga zašto je zdravo jesti svinjetinu
Meso i zdravlje

5 razloga zašto je zdravo jesti svinjetinu

Posljednjih nekoliko godina svinjetina se naziva ‘drugim bijelim mesom’ te predstavlja zdravu vrstu crvenog mesa. Krti dijelovi svinjetine čine osnovu zdrave prehrane i dobar su izvor proteina, vitamina i minerala.

Prema istraživanju Državnog zavoda za statistiku, a čije rezultate je objavio Zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, stanovnici Hrvatske na svojem dnevnom meniju najčešće imaju meso, dok je upravo svinjetina meso koje se najčešće konzumira. Neuravnotežena prehrana sa sobom donosi brojne negativne posljedice na zdravlje, no umjerena konzumacija određenih vrsta mesa, poput svinjetine, itekako godi vašem organizmu.

U nastavku je pet razloga zašto je zdravo povremeno pojesti ukusan komad svinjetine.

1. Sadrži ‘zdrave’ masnoće

Određena količina masnoća potrebna je svakom organizmu. Svinjetina svakako sadrži masnoće no postoje razni dijelovi svinjetine sa raznim udjelom masnoće. Najkrtiji dijelovi svinjetine sadrže oko 6% masnoće (6 grama masnoće na 100 grama mesa). Kad svinjetini uklonimo masnoću, ona sadrži više nezasićenih nego zasićenih masti.

2. Bogata je proteinima

Krta svinjetina je odličan izvor proteina u ishrani pa tako 100 grama svinjetine sadrži čak pola preporučene dnevne količine proteina. Proteini između ostalog imaju važnu ulogu u regeneraciji staničnog tkiva i izgradnji mišićne mase.

3. Izvor važnih vitamina

Svinjetina sadrži nekoliko vrsta vitamina i minerala potrebnih za optimalno funkcioniranje organizma. Svinjetina je osobito bogata vitaminom B12 i samo 100 grama ovog mesa osigurava 70% preporučene dnevne količine unosa vitamina B12.

4. Izvor važnih minerala

Cink, fosfor i selen su minerali koji potiču rast novih stanica u organizmu, jačaju imunološki sustav te osnažuju zube i kosti, a svinjetina je bogata upravo ovim mineralima. Ne zaboravimo na željezo i magnezij (važan za normalno funkcioniranje brojnih enzima).

5. Siromašna ugljikohidratima

Nekad obožavani, a danas poprilično omraženi ugljikohidrati su, uz masti i proteine, izvor energije u našoj prehrani. Smanjen unos ugljikohidrata preporuča se osobama koje žele smršaviti ili imaju dijabetes.

Svinjetina sadrži izuzetno malo ugljikohidrata pa tako pečeni svinjski but uopće ne sadrži ugljikohidrate dok slanina sadrži samo 1.70 grama ugljikohidrata na 100 grama svinjetine.