×
×
Zašto roštiljati i kada prođe ljeto? Donosimo četiri super recepta
Tematski recepti

Zašto roštiljati i kada prođe ljeto? Donosimo četiri super recepta

Iako se smatraju gastronomskim sinonimom za ljeto, jela s roštilja nisu rezervirana samo za vruće dane. Otkrivamo kako i zašto roštiljati kod kuće tijekom cijele godine.

Roštiljanje je više od samog pripremanja hrane. To je prilika za okupljanje s ekipom, druženje i zajedničko uživanje u finim zalogajima. Ako obožavate jela s grilla i kulturu koja se vrti oko njih, nema razloga da se ovoj aktivnosti prepuštate samo ljeti.

Stolni roštilj i tava rješenja su prava

Tijekom hladnijih mjeseci, roštiljati možete u kuhinji ili na zatvorenom balkonu. U tome će vam najbolje poslužiti stolni roštilj, grill tava ili grill ploča. Pojedince koji smatraju da ovakav oblik pečenja nije dostojna zamjena vatri i dimu razuvjerite besprijekorno pripremljenim komadima mesa.

Grill tava od lijevanog željeza omogućuje da se toplina ravnomjerno raspoređuje po površini ploče, a i hrana će poprimiti primamljive tragove roštilja.

Za savršen rezultat, roštilj ili tava moraju biti zagrijani na maksimalnu temperaturu. Po potrebi, kasnije je možete smanjiti. Najprije ispecite komade mesa kojima treba dulja termička obrada, poput ćevapčića, a povrće i druge priloge ostavite za kraj.

Sočnost je u detaljima

Meso izvadite iz hladnjaka barem 30 minuta prije pečenja kako bi se malo ugrijalo na sobnoj temperaturi. Ako ga marinirate, mesu nije potrebno dodavati nikakve masnoće tijekom pečenja.

Umjesto vilice, za okretanje mesa na roštilju koristite lopaticu ili hvataljku kako sokovi ne bi iscurili. Također, nipošto nemojte stiskati meso lopaticom, a okretanje svedite na minimum. Nakon pečenja, nemojte odmah rezati meso – pričekajte nekoliko minuta da se “opusti” kako bi ostalo mekano i sočno.

Ako odlučite peći kobasice, ostavite ih za kraj. Stavite li ih na prejaku temperaturu, izvana će potamnjeti, a iznutra ostati sirove. Pazite da ih ne pečete ni na preniskoj temperaturi kako ne bi bile smežurane i sive. Najvažnije je da ne skidate opnu jer ona pomaže zadržati sokove u mesu.

Volim (dobro) meso

Naposljetku, najvažnija stvar za savršen kućni roštilj svakako je kvalitetno meso, poput ćevapčića, kobasica, burgera ili uštipaka sa sirom iz PIK-ove linije Volim roštilj. Dostupni su tijekom cijele godine i pripremljeni tako da zahtijevaju minimalan trud za postizanje neodoljivog okusa.

Ako ne znate što “baciti” na roštilj kod kuće, imamo četiri fantastična prijedloga za jela po svačijem ukusu.

1. Ćevapi sa salsom, umakom od ajvara i feta sirom ili kajmakom

Uz ove ćevape vanjska temperatura nije vaša briga–jedino će vas zanimati temperatura vašeg stolnog roštilja. Ćevape ubacite u praznu lepinju, koje upotpunite salsom od rajčica te kajmakom ili feta sirom.

2. Smash burgeri s paprikom, gljivama i lukom

Ukusni „pritisnuti“ burgeri pripremljeni su na stolnom roštilju i neodoljivo su sočni. Savršeno pašu uz umak od majoneze, cheddar, paprike i gljive.

3. Gurmanske kobasice s jajima i sirom

Gurmanska kobasica ispečena na grill tavi, baš kao da je stigla s roštilja. Uz pečena jaja i podlogu od parmezana i špinata te poslužena uz pečeni kruh odlična je ideja kada želite nešto malo obliniji doručak.

4. Mesni uštipci sa sirom i salata od grill povrća

Sezonu roštiljanja možete produžiti sa na tavi ispečenim mesnim uštipcima koje pritom možete kombinirati sa sirom i salatom od povrća.