Iako se zima još uvijek ponaša kao da je u mjesecu karnevala, niti grije, niti hladi, ne može se odlučiti ostati ili otići, osobno ne vjerujem da će otići bez da bar još jednom pokaže zube.
Bez obzira na to ugrize li još koji put ili ne, proljeće je opasno blizu, a s njim će na tanjure doći i ona nešto nježnija i zelenija hrana kojom slavimo buđenje prirode.
Palačinke su u ovom receptu pripremljene sa špinatom, ali spremite ga u svoje priručne kuharice, pa kad proljeće konačno zazeleni, umjesto špinata ili blitve upotrijebite mlade koprive, a umjesto češnjaka dodajte nešto medvjeđeg luka.
SASTOJCI
ZA PALAČINKE:
ZA NADJEV:
Priprema:
- Smrznuti špinat otopite na laganoj vatri u žlici do dvije vode i ostavite da se ohladi, a zatim ga usitnite štapnim mikserom. Svježi špinat kratko prokuhajte, pa usitnite i njega.
- Napravite tijesto za palačinke, kojem dodajte usitnjeni špinat i začine prema ukusu, pa ostavite najmanje pola sata da odstoji u hladnjaku. Po potrebi korigirajte gustoću tijesta, dodavanjem brašna ili vode. Ispecite tri deblje palačinke.
- Za nadjev, svježi kravlji sir mikserom pretvorite u kremu. Umiješajte dvije do tri žlice milerama, šunku narezanu na kockice i sitno nasjeckan zeleni dio mladog luka ili vlasac. Posolite po ukusu.
- Lagano prohlađene palačinke premažite debljim slojem nadjeva, zarolajte u roladu pa servirajte narezano na ploške, uz rotkvice ili mladi luk.