Zelene palačinke punjene svježim sirom i šunkom

2016

Sastojci

  • Za tri deblje palačinke:
  • 1 jaje
  • 100 ml mlijeka
  • 100 ml vode
  • 125 g glatkog brašna
  • žličica ulja
  • malo soli
  • češnjak u granulama i muškatni oraščić po ukusu
  • 100 g smrznutog ili 300 g svježeg špinata
  • NADJEV:
  • 300 g svježeg kravljeg sira
  • mileram ili kiselo vrhnje
  • 150 g kuhane šunke
  • sol
  • vezica mladog luka ili vlasca
23 Siječanj 2016, Komentari: Komentari isključeni za Zelene palačinke punjene svježim sirom i šunkom

Palačinke znaju pripremiti i "najzeleniji" u kuhanju, a da ih možete obojiti i smotati u cjelovit i zanimljiv obrok, dokazuje ovaj jednostavan i ukusan recept.

Iako se zima još uvijek ponaša kao da je u mjesecu karnevala, niti grije, niti hladi, ne može se odlučiti ostati ili otići, osobno ne vjerujem da će otići bez da bar još jednom pokaže zube.

Bez obzira na to ugrize li još koji put ili ne, proljeće je opasno blizu, a s njim će na tanjure doći i ona nešto nježnija i zelenija hrana kojom slavimo buđenje prirode.

Palačinke su u ovom receptu pripremljene sa špinatom, ali spremite ga u svoje priručne kuharice, pa kad proljeće konačno zazeleni, umjesto špinata ili blitve upotrijebite mlade koprive, a umjesto češnjaka dodajte nešto medvjeđeg luka.

zelene-palacinke-punjene-svjezim-sirom-i-sunkom-detalj

Priprema:

Smrznuti špinat otopite na laganoj vatri u žlici do dvije vode i ostavite da se ohladi, a zatim ga usitnite štapnim mikserom. Svježi špinat kratko prokuhajte, pa usitnite i njega.

Napravite tijesto za palačinke, kojem dodajte usitnjeni špinat i začine prema ukusu, pa ostavite najmanje pola sata da odstoji u hladnjaku. Po potrebi korigirajte gustoću tijesta, dodavanjem brašna ili vode.

Ispecite tri deblje palačinke.

Za nadjev, svježi kravlji sir mikserom pretvorite u kremu. Umiješajte dvije do tri žlice milerama, šunku narezanu na kockice i sitno nasjeckan zeleni dio mladog luka ili vlasac. Posolite po ukusu.

Lagano prohlađene palačinke premažite debljim slojem nadjeva, zarolajte u roladu pa servirajte narezano na ploške, uz rotkvice ili mladi luk.

Vezani članci