Kako pripremiti Chili con carne sa čokoladom

2013

Sastojci

  • 600 g junetine od plećke ili juneći mišić
  • 300 g crvenog suhog graha ili konzerva (800 g)
  • svinjska mast
  • sol, papar
  • 2 srednje velika luka
  • 1 veća crvena i zelena paprika babura
  • 2-3 svježe chilli papričice
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 1 žlica brašna
  • 400 g pelata (konzerva)
  • žlica koncentrata rajčice
  • 750 ml govedskog temeljca
  • 50 g naribane čokolade (75% kakaa)
  • ½ žlice usitnjenih sjemenki korijandera
  • svježe lišće korijandera
9 Siječanj 2013, Komentari: 4

Chili je izvorno samo gusto skuhan grah dok chili con carne označava gulaš koji se sastoji od komada mesa, graha i najčešće rajčica, začinjen čili papričicama i - čokoladom.

Ma koliko ga voljeli, složit ćete se da je grah bez dodatka barem kobasice, ukusan, ali svejedno poput torte bez šlaga ili žene bez – atributa!

Chilli je izvorno samo gusto skuhan grah, zaljućen meksičkim ljutim chilli papričicama. Međutim, upravo dodatak mesa (carne), čak i takvom, ljutinom bogatom grahu, dodatno daje potpuno novu dimenziju.

Ako ste u nedostatku vremena, odlučite se na mljeveno meso i grah iz konzerve. Ali polagano kuhanje u pećnici i veći komadi fine junetine, dati će vam posebno ukusan chilli con carne.

Za sladokusce, tu je još i dodatak – čokolada.

chili-con-carne-detalj

Priprema:

Grah namočite preko noći ili nekoliko sati prije kuhanja. Isperite, ocijedite, pa stavite kuhati u hladnu vodu, zagrijte do vrenja i kuhajte 10-tak minuta. Smanjite vatru i nastavite kuhati polupokriveno, dok grah omekša. Ocijedite ga.

Ako ne možete pronaći crveni suhi grah, poslužite se onim već kuhanim, u konzervi.

Meso narežite na kockice.  U posudi zagrijte mast i popržite kockice sa svih strana do zlatnožute boje. Izvadite meso rupičastom žlicom.

Na preostaloj masnoći povenite luk narezan na sitne kockice, dodajte narezane paprike i nasjeckane ljute papričice, pa pržite kratko vrijeme da omekšaju. Dodajte i kratko popržite usitnjen češnjak.

Zatim sve pospite brašnom, kratko promiješajte, dodajte naribanu čokoladu, koncentrat rajčice, usitnjene sjemenke i lišće korijandera, sol i papar. Dodajte i narezane pelate i zalijte temeljcem. Vratite meso u posudu, pa dodajte i grah. Sve zakuhajte do vrenja.

Premjestite u vatrostalnu posudu s poklopcem i idućih sat vremena pecite pokriveno u pećnici na 160°C. Zatim otklopite i idućih pola sata pecite otklopljeno da ispari višak tekućine.

Servirajte uz fini kukuruzni kruh i kakvu osvježavajuću salatu.

Vezani članci