×
×
Kako pripremiti Chili con carne sa čokoladom
Recepti

Kako pripremiti Chili con carne sa čokoladom

Chili je izvorno samo gusto skuhan grah dok chili con carne označava gulaš koji se sastoji od komada mesa, graha i najčešće rajčica, začinjen čili papričicama i – čokoladom.

Ma koliko ga voljeli, složit ćete se da je grah bez dodatka barem kobasice, ukusan, ali svejedno poput torte bez šlaga ili žene bez – atributa!

Chilli je izvorno samo gusto skuhan grah, zaljućen meksičkim ljutim chilli papričicama. Međutim, upravo dodatak mesa (carne), čak i takvom, ljutinom bogatom grahu, dodatno daje potpuno novu dimenziju.

Ako ste u nedostatku vremena, odlučite se na mljeveno meso i grah iz konzerve. Ali polagano kuhanje u pećnici i veći komadi fine junetine, dati će vam posebno ukusan chilli con carne.

Za sladokusce, tu je još i dodatak – čokolada.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
2 sata
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Gulaš kocke

Priprema:

  1. Grah namočite preko noći ili nekoliko sati prije kuhanja. Isperite, ocijedite, pa stavite kuhati u hladnu vodu, zagrijte do vrenja i kuhajte 10-tak minuta. Smanjite vatru i nastavite kuhati polupokriveno, dok grah omekša. Ocijedite ga. Ako ne možete pronaći crveni suhi grah, poslužite se onim već kuhanim, u konzervi.
  2. Meso narežite na kockice.  U posudi zagrijte mast i popržite kockice sa svih strana do zlatnožute boje. Izvadite meso rupičastom žlicom.
  3. Na preostaloj masnoći povenite luk narezan na sitne kockice, dodajte narezane paprike i nasjeckane ljute papričice, pa pržite kratko vrijeme da omekšaju. Dodajte i kratko popržite usitnjen češnjak.
  4. Zatim sve pospite brašnom, kratko promiješajte, dodajte naribanu čokoladu, koncentrat rajčice, usitnjene sjemenke i lišće korijandera, sol i papar. Dodajte i narezane pelate i zalijte temeljcem. Vratite meso u posudu, pa dodajte i grah. Sve zakuhajte do vrenja.
  5. Premjestite u vatrostalnu posudu s poklopcem i idućih sat vremena pecite pokriveno u pećnici na 160 °C. Zatim otklopite i idućih pola sata pecite otklopljeno da ispari višak tekućine.
  6. Servirajte uz fini kukuruzni kruh i kakvu osvježavajuću salatu.
Mesnica