Ma koliko ga voljeli, složit ćete se da je grah bez dodatka barem kobasice, ukusan, ali svejedno poput torte bez šlaga ili žene bez – atributa!
Chilli je izvorno samo gusto skuhan grah, zaljućen meksičkim ljutim chilli papričicama. Međutim, upravo dodatak mesa (carne), čak i takvom, ljutinom bogatom grahu, dodatno daje potpuno novu dimenziju.
Ako ste u nedostatku vremena, odlučite se na mljeveno meso i grah iz konzerve. Ali polagano kuhanje u pećnici i veći komadi fine junetine, dati će vam posebno ukusan chilli con carne.
Za sladokusce, tu je još i dodatak – čokolada.
SASTOJCI
Priprema:
- Grah namočite preko noći ili nekoliko sati prije kuhanja. Isperite, ocijedite, pa stavite kuhati u hladnu vodu, zagrijte do vrenja i kuhajte 10-tak minuta. Smanjite vatru i nastavite kuhati polupokriveno, dok grah omekša. Ocijedite ga. Ako ne možete pronaći crveni suhi grah, poslužite se onim već kuhanim, u konzervi.
- Meso narežite na kockice. U posudi zagrijte mast i popržite kockice sa svih strana do zlatnožute boje. Izvadite meso rupičastom žlicom.
- Na preostaloj masnoći povenite luk narezan na sitne kockice, dodajte narezane paprike i nasjeckane ljute papričice, pa pržite kratko vrijeme da omekšaju. Dodajte i kratko popržite usitnjen češnjak.
- Zatim sve pospite brašnom, kratko promiješajte, dodajte naribanu čokoladu, koncentrat rajčice, usitnjene sjemenke i lišće korijandera, sol i papar. Dodajte i narezane pelate i zalijte temeljcem. Vratite meso u posudu, pa dodajte i grah. Sve zakuhajte do vrenja.
- Premjestite u vatrostalnu posudu s poklopcem i idućih sat vremena pecite pokriveno u pećnici na 160 °C. Zatim otklopite i idućih pola sata pecite otklopljeno da ispari višak tekućine.
- Servirajte uz fini kukuruzni kruh i kakvu osvježavajuću salatu.