Poznati pod raznim nazivima: popečci, faširani šnicli, polpete, frikadele itd., faširanci su za mene uvijek bili puno više od samo dosadnih šnicli od mljevenog mesa. Uz raznolike dodatke i priloge, faširanci su zaista raznovrsno jelo. Poslužite ih svaki put uz neki drugi prilog i pretvorit ćete ih u bogat i izuzetno ukusan ručak.
Uvijek za smjesu koristim pola junetine i pola svinjetine jer time dobijem sočne šnicle. Takvo meso sadrži manje masnoće koju kompenzirati nekim drugim sastojcima.
Smjesi se dodaje vruća voda kako bi faširanci bili sočni i rahli. U smjesi možete koristiti kruh ili žemlju koja je odstajala dan-dva i koju namočite u mlijeko. Prije dodavanja smjesi, potrebno ju je rukama ocijediti od mlijeka. Ja sam koristila krušne mrvice.
Na 500 g mesa dodaje se jedno jaje. Možete se igrati začinima pa dodati i npr. suhe, mljevene vrganje, čili u prahu, dimljenu papriku u prahu, muškatni oraščić, začinsko bilje ili ih začiniti nekim sosom. Sol i papar su obavezni. Možete čak u sredinu svake pljeskavice staviti kockicu sira koji će se rastopiti pri pečenju.
Ja sam koristila peršin i češnjak, kojeg je najbolje protisnuti ili jako sitno nasjeckati. Ukoliko koristite luk, prethodno ga prodinstajte na ulju. Važno je smjesu dobro izraditi rukama kako bi se sastojci što više povezali, a faširanci bili kompaktniji. Na taj vam se način neće raspadati pri pečenju.
Najjednostavnije ih je oblikovati u što pravilnije kuglice pa jednostavno pritisnuti rukom. Neka smjesa odstoji barem pola sata prije pečenja, kako bi se svi sastojci dobro proželi i nabubrili. Da se smjesa ne bi lijepila i da biste ih lakše oblikovali, posipajte površinu krušnim mrvicama.
Faširance pržite na laganoj vatri kako se vanjska strana ne bi prebrzo zapekla, a unutrašnjost ostala sirova. Možete ih i zamrznuti pa odmrznuti po potrebi i odmah potrošiti.
SASTOJCI
Priprema:
- Mljeveno meso pomiješajte sa umućenim jajetom. Dodajte sve ostale sastojke. Na kraju dodajte malo vruće vode i dobro umijesite rukama. Smjesu pokrijte folijom i ostavite u hladnjaku najmanje pola sata.
- Od smjese oblikujte kuglice i spljoštite ih rukama. Veličinu odredite po želji.
- U dubljoj tavi ugrijte ulje. Pecite na laganoj vatri dok ne dobiju lijepu boju s obje strane.
- Poslužite uz pire krumpir, salatu ili prilog po izboru.