Jelo iz djetinjstva: Faširanci ili faširani odresci

2015

Sastojci

  • 500 g miješanog mljevenog mesa
  • 1 jaje
  • 1 žlica sitno sjeckanog peršina
  • 2 režnja protisnutog ili sitno sjeckanog češnjaka
  • sol, papar
  • ½ žličice mljevene dimljene crvene paprike
  • 2 žlice krušnih mrvica
  • vruća voda
13 Siječanj 2015, Komentari: 1

Gotovo da i nema nacionalne kuhinje koja nema barem jedan specijalitet s mljevenim mesom. Na našim su prostorima to, uz neka druga poznata i ukusna jela, svakako faširanci.

Poznati pod raznim nazivima: popečci, faširani šnicli, polpete, frikadele itd., faširanci su za mene uvijek bili puno više od samo dosadnih šnicli od mljevenog mesa. Uz raznolike dodatke i priloge, faširanci su zaista raznovrsno jelo. Poslužite ih svaki put uz neki drugi prilog i pretvorit ćete ih u bogat i izuzetno ukusan ručak.

Uvijek za smjesu koristim pola junetine i pola svinjetine jer time dobijem sočne šnicle, ali imajte na umu da ih možete raditi i s pilećim ili purećim mljevenim mesom. Takvo meso sadrži manje masnoće koju kompenzirati nekim drugim sastojcima.

fasirani-odresci-fasiranci-01

Primjerice, smjesi se dodaje vruća voda kako bi faširanci bili sočni i rahli. U smjesi možete koristiti kruh ili žemlju koja je odstajala dan-dva i koju namočite u mlijeko. Prije dodavanja smjesi, potrebno ju je rukama ocijediti od mlijeka. Ja sam koristila krušne mrvice.

Na 500 g mesa dodaje se jedno jaje. Možete se igrati začinima pa dodati i npr. suhe, mljevene vrganje, čili u prahu, dimljenu papriku u prahu, muškatni oraščić, začinsko bilje ili ih začiniti nekim sosom. Sol i papar su obavezni. Možete čak u sredinu svake pljeskavice staviti kockicu sira koji će se rastopiti pri pečenju.

fasirani-odresci-fasiranci-02

Ja sam koristila peršin i češnjak, kojeg je najbolje protisnuti ili jako sitno nasjeckati. Ukoliko koristite luk, prethodno ga prodinstajte na ulju.Važno je smjesu dobro izraditi rukama kako bi se sastojci što više povezali, a faširanci bili kompaktniji. Na taj vam se način neće raspadati pri pečenju.

Najjednostavnije ih je oblikovati u što pravilnije kuglice pa jednostavno pritisnuti rukom. Neka smjesa odstoji barem pola sata prije pečenja, kako bi se svi sastojci dobro proželi i nabubrili. Da se smjesa ne bi lijepila i da biste ih lakše oblikovali, posipajte površinu krušnim mrvicama.

Faširance pržite na laganoj vatri kako se vanjska strana ne bi prebrzo zapekla, a unutrašnjost ostala sirova. Možete ih i zamrznuti pa odmrznuti po potrebi i odmah potrošiti.

fasirani-odresci-fasiranci-03Priprema:

Mljeveno meso pomiješajte sa umućenim jajetom. Dodajte sve ostale sastojke. Na kraju dodajte malo vruće vode i dobro umijesite rukama. Smjesu pokrijte folijom i ostavite u hladnjaku najmanje pola sata.

Od smjese oblikujte kuglice i spljoštite ih rukama. Veličinu odredite po želji.

U dubljoj tavi ugrijte ulje. Pecite na laganoj vatri dok ne dobiju lijepu boju s obje strane.

Poslužite uz pire krumpir, salatu ili prilog po izboru.

Vezani članci