To je ekonomično jelo koje se spravlja od onog čega ima u kući. Tako možete naići na riblje, vegetarijanske i mesne verzije ovog jela. Iako se zove ‘pržena’ ona je zapravo vrlo lagan obrok, a ovisno o tome što joj sve dodate može biti i zdrav. Sve što vam za ovo jelo treba je wok i malo mašte.
Osim riže, bez koje ipak ne možete, u wok možete dodavati povrće, meso i začine koji vam padnu na pamet. Na ovaj način možete svaki put napraviti potpuno drugačije jelo.
Ipak vodite računa o tome da za dobar rezultat uvijek koristite rižu kuhanu dan ranije. Naime, svježe kuhana riža još je puna tekućine koja se dodavanjem na ulje otpušta pa se riža u tom slučaju ponovno kuha, a ne prži.
Ovo je jelo idealno za brz obrok radnim danima, zbog pripreme u woku sve se kratko termički obrađuje i sve se kuha u jednoj posudi. Gotovo da bolje ne može.
SASTOJCI
Priprema:
- U woku zagrijte jednu žlicu maslinovog ulja do točke dimljenja. Svinjetinu narežite na kockice pa je prepržite na zagrijanom woku sa svake strane po nekoliko minuta da uhvati lijepu smeđu boju.
- Izvadite meso iz woka pa na njemu pržite mrkvu i celer narezane na štapiće, dok malo ne omekšaju. Izvadite ih iz woka i dodajte ih svinjetini.
- Sada u wok dodajte drugu žlicu maslinovog ulja i na njemu pržite na kolutove nasjeckani bijeli dio mladog luka, usitnjeni češnjak i naribani đumbir, oko 1 minutu.
- Dodajte rižu i nastavite pržiti povremeno miješajući još nekoliko minuta. Kada riža počne hvatati boju napravite udubinu u sredini te u nju ubacite umućeno jaje. Pecite ga kratko, a onda energično sve promiješajte kako bi jaje potpuno obložilo rižu.
- Vratite u wok svinjetinu i povrće. Dobro promiješajte i dodajte sol, mirin, sezamovo ulje i sojin umak. Sve dovršite s malo svježe mljevenog papra i poslužite uz nasjeckane zelene dijelove mladog luka.