×
×
Napravite prženu rižu i svinjetinu iz woka
Recepti

Napravite prženu rižu i svinjetinu iz woka

Pržena riža je najbolje jelo koje možete napraviti s rižom preostalom od dan prije. Ona je klasično jelo kineske kuhinje, a za njenu pripremu postoji mnoštvo recepata.

To je ekonomično jelo koje se spravlja od onog čega ima u kući. Tako možete naići na riblje, vegetarijanske i mesne verzije ovog jela. Iako se zove ‘pržena’ ona je zapravo vrlo lagan obrok, a ovisno o tome što joj sve dodate može biti i zdrav. Sve što vam za ovo jelo treba je wok i malo mašte.

Osim riže, bez koje ipak ne možete, u wok možete dodavati povrće, meso i začine koji vam padnu na pamet. Na ovaj način možete svaki put napraviti potpuno drugačije jelo.

Ipak vodite računa o tome da za dobar rezultat uvijek koristite rižu kuhanu dan ranije. Naime, svježe kuhana riža još je puna tekućine koja se dodavanjem na ulje otpušta pa se riža u tom slučaju ponovno kuha, a ne prži.

Ovo je jelo idealno za brz obrok radnim danima, zbog pripreme u woku sve se kratko termički obrađuje i sve se kuha u jednoj posudi. Gotovo da bolje ne može.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
30 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Svinjski but

Priprema:

  1. U woku zagrijte jednu žlicu maslinovog ulja do točke dimljenja. Svinjetinu narežite na kockice pa je prepržite na zagrijanom woku sa svake strane po nekoliko minuta da uhvati lijepu smeđu boju.
  2. Izvadite meso iz woka pa na njemu pržite mrkvu i celer narezane na štapiće, dok malo ne omekšaju. Izvadite ih iz woka i dodajte ih svinjetini.
  3. Sada u wok dodajte drugu žlicu maslinovog ulja i na njemu pržite na kolutove nasjeckani bijeli dio mladog luka, usitnjeni češnjak i naribani đumbir, oko 1 minutu.
  4. Dodajte rižu i nastavite pržiti povremeno miješajući još nekoliko minuta. Kada riža počne hvatati boju napravite udubinu u sredini te u nju ubacite umućeno jaje. Pecite ga kratko, a onda energično sve promiješajte kako bi jaje potpuno obložilo rižu.
  5. Vratite u wok svinjetinu i povrće. Dobro promiješajte i dodajte sol, mirin, sezamovo ulje i sojin umak. Sve dovršite s malo svježe mljevenog papra i poslužite uz nasjeckane zelene dijelove mladog luka.