Mesnu štrucu svi rado pripremamo i jedemo. Mnogo je recepata za pripremu mesne štruce i meni su svi jednako dragi.
Ovaj koji vam danas donosim je kombinacija bakinog recepta za mesnu štrucu i maminog punjenja za bilo koju drugu vrstu mesa. Moderniji pristup poznatom tradicionalnom jelu.
Sezona je paprika koje su savršeno poslužile kao ukusno punjenje ove štruce, a umak od vrganja se je sam po sebi nametnuo kao odličan prilog.
SASTOJCI
Priprema:
- U 750 grama miješanog svinjećeg i junećeg mljevenog mesa dodajte 3 cijela jaja, 50 grama krušnih mrvica, žličicu i pol do dvije žličice soli te žličicu mljevenog crnog papra. Rukama pomiješajte sve sastojke te odložite meso u hladnjak dok pripremate punjenje za mesnu štrucu.
- Svježu crvenu papriku narežite na trakice, mladi luk na tanke kolute, a mrkvu i sir naribajte pomoću ribeža.
- Na vrućoj dubokoj tavi otopite veliku žlicu svinjske masti i stavite dinstati mladi luk. Čim luk malo omekša dodajte crvenu papriku i mrkvu. Dodajte soli i papra po želji. Nastavite sve dinstati dok paprika ne omekša uz povremeno miješanje. Kada je povrće gotovo uklonite ga s vatre i u njega dodajte naribani sir pa pomiješajte.
- Mljeveno meso stavite između dva sloja prozirne rastezljive folije i razvaljate ga valjkom za tijesta u kvadrat debljine 1,5 cm. Maknite gornji sloj folije s mesa.
- Na sredinu po dužini jednako rasporedite punjenje s povrćem i sirom. Rubove obavezno ostavite prazne jer će vam se na njima spajati mesna štruca pa je dobro da tamo nema punjenja zbog boljeg spoja.
- Donju foliju lagano dignite i s njom napravite puni krug s mesom oko punjenja do drugog kraja. Prstima utisnite rubove mesa i krajeve mesne štruce kako vam punjenje na njima ne bi izlazilo. Uklonite foliju s mesa.
- Mesnu štrucu premjestite u protvan koji ste prethodno premazali svinjskom masti i stavite je peći u pećnicu na 200 °C oko 45-50 minuta.
- Kada je mesna štruca gotova ostavite je vani da se ohladi kako bi je mogli lakše rezati i ljepše servirati zbog punjenja koje bi vam u suprotnom moglo iscuriti van. Za to vrijeme možete pripremiti umak od vrganja.
- Na žlici svinjske masti prodinstajte žuti luk dok ne postane proziran. Dodajte krupno rezane svježe komade vrganja te ih dobro popaprite. Nakon minute dinstanja vrganja dodajte 2 dcl povrtnog temeljca i pustite da provrije. Ovisno o slanoći temeljca dodajte sol.
- Kada pola tekućine ispari dodajte kiselo vrhnje i šaku sitno sjeckanog peršina. Pustite da umak zakipi i sklonite ga s vatre.
- Mesnu štrucu servirajte tanko rezanu uz topli umak s vrganjima i mladim lukom.