Punjena mesna štruca s umakom od vrganja

2014

Sastojci

  • 750 g miješanog mljevenog mesa
  • 50 g krušnih mrvica
  • 3 jaja
  • 90 g mrkve
  • 140 g crvene paprike
  • 50 g mladog luka
  • 155 g sira Podravec
  • 3 žlice svinjske masti
  • 165 g vrganja
  • 50 g žutog luka
  • svježi peršin
  • 2 dcl povrtnog temeljca
  • 200 g kiselog vrhnja
  • papar, sol
10 Rujan 2014, Komentari: 2

Mesna štruca je tradicionalno jelo koje je u ovom receptu osvježeno nešto modernijim pristupom - punjenjem sezonskim paprikama i sljubljivanjem s kremastim umakom od gljiva. Prava jesenska rapsodija boja i okusa!

Mesnu štrucu svi rado pripremamo i jedemo. Mnogo je recepata za pripremu mesne štruce i meni su svi jednako dragi.

Ovaj koji vam danas donosim je kombinacija bakinog recepta za mesnu štrucu i maminog punjenja za bilo koju drugu vrstu mesa. Moderniji pristup poznatom tradicionalnom jelu.

Sezona je paprika koje su savršeno poslužile kao ukusno punjenje ove štruce, a umak od vrganja se je sam po sebi nametnuo kao odličan prilog.

Kako pripremiti šarenu i jesensku verziju mesne štruce pročitajte i pogledajte u nastavku.

jesenska-mesna-struca-detaljPriprema:

Kako volim jako sitno mljeveno meso, svaki put ga dodatno usitnim u električnoj sjeckalici prije upotrebe. Ovaj korak nije nužan već je stvar ukusa pa ga slobodno preskočite ako želite.

U 750 grama miješanog svinjećeg i junećeg mljevenog mesa dodajte 3 cijela jaja, 50 grama krušnih mrvica, žličicu i pol do dvije žličice soli te žličicu mljevenog crnog papra.

Rukama pomiješajte sve sastojke te odložite meso u hladnjak dok pripremate punjenje za mesnu štrucu.

Svježu crvenu papriku narežite na trakice, mladi luk na tanke kolutove, a mrkvu i sir naribajte pomoću ribeža.

Na vrućoj dubokoj tavi otopite veliku žlicu svinjske masti i stavite dinstati mladi luk. Čim luk malo omekša dodajte crvenu papriku i mrkvu. Dodajte soli i papra po želji. Nastavite sve dinstati dok paprika ne omekša uz povremeno miješanje.

Kada je povrće gotovo uklonite ga s vatre i u njega dodajte naribani sir pa pomiješajte.

Mljeveno meso stavite između dva sloja prozirne rastezljive folije i razvaljate ga valjkom za tijesta u kvadrat debljine 1,5 cm. Maknite gornji sloj folije s mesa.

Na sredinu po dužini jednako rasporedite punjenje s povrćem i sirom. Rubove obavezno ostavite prazne jer će vam se na njima spajati mesna štruca pa je dobro da tamo nema punjenja zbog boljeg spoja.

Donju foliju lagano dignite i s njom napravite puni krug s mesom oko punjenja do drugog kraja. Prstima utisnite rubove mesa i krajeve mesne štruce kako vam punjenje na njima ne bi izlazilo. Uklonite foliju s mesa.

Mesnu štrucu premjestite u protvan koji ste prethodno premazali svinjskom masti i stavite je peći u pećnicu na 200 stupnjeva oko 45-50 minuta.

Kada je mesna štruca gotova ostavite je vani da se ohladi kako bi je mogli lakše rezati i ljepše servirati zbog punjenja koje bi vam u suprotnom moglo iscuriti van. Za to vrijeme možete pripremiti umak od vrganja.

Na žlici svinjske masti prodinstajte žuti luk dok ne postane proziran. Dodajte krupno rezane svježe komade vrganja te ih dobro popaprite. Nakon minute dinstanja vrganja dodajte 2 dcl povrtnog temeljca i pustite da provrije. Ovisno o slanoći temeljca dodajte sol.

Kada pola tekućine ispari dodajte kiselo vrhnje i šaku sitno sjeckanog peršina. Pustite da umak zakipi i sklonite ga s vatre.

Mesnu štrucu servirajte tanko rezanu uz topli umak s vrganjima i mladim lukom. Dobar tek!

Vezani članci