Krumpir je vjerojatno prilog koji se najčešće poslužuje uz mesna pečenja. Ovako posložen krumpir izgledom je izuzetno privlačan i zadivit će goste.
Potrebna vam je manja okrugla posuda, no možete koristiti i posudu za pečenje ovalnog oblika. Krumpir pokušajte narezati na što tanje kriške, skratit ćete mu vrijeme pečenja. Savjetujem da posudu premažete mašću za sočnost i bogatiji okus.
Okusu će doprinijeti i luk, a osim krumpira, zvijezda ovog priloga je špek (umjesto njega možete koristiti i pancetu). Potrebno ga je prepržiti na suhoj tavi i dodati krumpiru na samom kraju pečenja. Začinsko bilje također dodajte na samom kraju. Preporučam peršin ili majčinu dušicu, a ako volite ljuto, krumpire možete posipati i s malo čilija.
SASTOJCI
Priprema:
- Manju okruglu posudu za pečenje premažite mašću.
- Krumpire operite, ogulite i narežite na tanke okrugle ploške. Posložite ih okomito u posudu, jednu do druge. Začinite solju i paprom. Luk narežite i utisnite u prostor između kriški krumpira. Prelijte s malo ulja.
- Pećnicu ugrijte na 190 °C. Pecite krumpire nepokrivene oko sat vremena. Provjerite vilicom jesu li potpuno mekani. Kad su krumpiri pečeni, na suhoj tavi popržite slaninu narezanu na kriškice. Posipajte po krumpirima. Pecite još 15-ak minuta.
- Na kraju posipajte začinskim biljem po izboru. Poslužite toplo.