×
×
Napravite vijenac od pečenih krumpira sa špekom
Iz pećnice

Napravite vijenac od pečenih krumpira sa špekom

Pečeni krumpiri ne moraju biti dosadni. Zašto ne biste malo promijenili način na koji ga pripremate?

Krumpir je vjerojatno prilog koji se najčešće poslužuje uz mesna pečenja. Ovako posložen krumpir izgledom je izuzetno privlačan i zadivit će goste.

Potrebna vam je manja okrugla posuda, no možete koristiti i posudu za pečenje ovalnog oblika. Krumpir pokušajte narezati na što tanje kriške, skratit ćete mu vrijeme pečenja. Savjetujem da posudu premažete mašću za sočnost i bogatiji okus.

Okusu će doprinijeti i luk, a osim krumpira, zvijezda ovog priloga je špek (umjesto njega možete koristiti i pancetu). Potrebno ga je prepržiti na suhoj tavi i dodati krumpiru na samom kraju pečenja. Začinsko bilje također dodajte na samom kraju. Preporučam peršin ili majčinu dušicu, a ako volite ljuto, krumpire možete posipati i s malo čilija.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
90 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4

Priprema:

  1. Manju okruglu posudu za pečenje premažite mašću.
  2. Krumpire operite, ogulite i narežite na tanke okrugle ploške. Posložite ih okomito u posudu, jednu do druge. Začinite solju i paprom. Luk narežite i utisnite u prostor između kriški krumpira. Prelijte s malo ulja.
  3. Pećnicu ugrijte na 190 °C. Pecite krumpire nepokrivene oko sat vremena. Provjerite vilicom jesu li potpuno mekani. Kad su krumpiri pečeni, na suhoj tavi popržite slaninu narezanu na kriškice. Posipajte po krumpirima. Pecite još 15-ak minuta.
  4. Na kraju posipajte začinskim biljem po izboru. Poslužite toplo.