Patlidžane upravo zbog njihove gorčine ne voli jako velik broj ljudi. Prije pripreme ih je potrebno dobro nasoliti i ostaviti da otpuste tekućinu, a s njom i gorčinu.
Iako su dostupni cijele godine, patlidžani su u vrhu sezone od kolovoza do listopada. Imaju jako malo kalorija, svestrani su i pogodni za pripremu raznih jela, a mi vam predlažemo ovih sedam recepata.
1. Rolice od patlidžana s mljevenim mesom
Ovo izdašno jelo inspirirano je slavnom musakom – slojeve su zamijenile rolice od patlidžana nadjevene ukusno začinjenim mljevenim mesom.
2. Složenac od kobasica, patlidžana i tjestenine
Izuzetno ukusan i sočan, ovaj je složenac i jako dekorativan. Odličan je kao toplo predjelo ili pak glavno jelo uz sezonsku salatu.
3. Klasična musaka od patlidžana
Kombinacija sočnog mljevenog mesa i ljubičastih patlidžana privlačna je zahvaljujući svojem neodoljivom okusu, ali i atraktivnom izgledu.
4. Tagliata od ramsteka i caponata
Caponata je poznati tradicionalni sicilijanski umak na bazi ljetnog povrća kao što su patlidžani i rajčice.
5. Zapečeni patlidžani punjeni mljevenim mesom
Patlidžani punjeni nadjevom od mljevenog mesa i rajčice te zapečeni u pećnici su klasično jelo kojem ćete se rado vraćati.
6. Tagine: Gulaš s janjetinom i patlidžanima
Tagine je tradicionalno jelo sjevernoafričke kuhinje koje se priprema u istoimenoj posudi. Najčešće se priprema janjetina, a rezultat je sočno meso u gustom umaku, sličnom našem gulašu.
7. Turlu tava s junetinom i patlidžanima
Turlu (tur. türlü) u svom izvornom značenju glasi ‘sve pomiješano’, a sinonim je za povrtni ili mesni gulaš, u ovom slučaju pripremljen od junećeg buta.