×
×
U sezoni: 7 jela s mesom i patlidžanima
Tematski recepti

U sezoni: 7 jela s mesom i patlidžanima

Patlidžani su ljetno povrće koje se priprema na stotinu načina – od kiseljenja do sporog kuhanja u gulašu. Nudimo vam 7 recepata za jela koja vam neće ostaviti gorak okus u ustima.

Patlidžane upravo zbog njihove gorčine ne voli jako velik broj ljudi. Prije pripreme ih je potrebno dobro nasoliti i ostaviti da otpuste tekućinu, a s njom i gorčinu.

Iako su dostupni cijele godine, patlidžani su u vrhu sezone od kolovoza do listopada. Imaju jako malo kalorija, svestrani su i pogodni za pripremu raznih jela, a mi vam predlažemo ovih sedam recepata.

1. Rolice od patlidžana s mljevenim mesom

Ovo izdašno jelo inspirirano je slavnom musakom – slojeve su zamijenile rolice od patlidžana nadjevene ukusno začinjenim mljevenim mesom.

7-jela-s-mesom-i-patlidzanima-02

2. Složenac od kobasica, patlidžana i tjestenine

Izuzetno ukusan i sočan, ovaj je složenac i jako dekorativan. Odličan je kao toplo predjelo ili pak glavno jelo uz sezonsku salatu.

7-jela-s-mesom-i-patlidzanima-01

3. Klasična musaka od patlidžana

Kombinacija sočnog mljevenog mesa i ljubičastih patlidžana privlačna je zahvaljujući svojem neodoljivom okusu, ali i atraktivnom izgledu.

7-jela-s-mesom-i-patlidzanima-04

4. Tagliata od ramsteka i caponata

Caponata je poznati tradicionalni sicilijanski umak na bazi ljetnog povrća kao što su patlidžani i rajčice.

7-jela-s-mesom-i-patlidzanima-07

5. Zapečeni patlidžani punjeni mljevenim mesom

Patlidžani punjeni nadjevom od mljevenog mesa i rajčice te zapečeni u pećnici su klasično jelo kojem ćete se rado vraćati.

7-jela-s-mesom-i-patlidzanima-05

6. Tagine: Gulaš s janjetinom i patlidžanima

Tagine je tradicionalno jelo sjevernoafričke kuhinje koje se priprema u istoimenoj posudi. Najčešće se priprema janjetina, a rezultat je sočno meso u gustom umaku, sličnom našem gulašu.

7-jela-s-mesom-i-patlidzanima-03

7. Turlu tava s junetinom i patlidžanima

Turlu (tur. türlü) u svom izvornom značenju glasi ‘sve pomiješano’, a sinonim je za povrtni ili mesni gulaš, u ovom slučaju pripremljen od junećeg buta.

7-jela-s-mesom-i-patlidzanima-06