Na spomen babke, najčešće pomislimo na divne, prozračne, dizane savijače od čokolade, maka, oraha ili cimeta, ispletene u pletenicu i poslužene uz omiljeni topli napitak. Međutim ovo nije takva babka, ovo je babka od krumpira, tzv. babka ziemniaczana – tradicionalni poljski slani „kolač“ koji se najčešće začinjava prženom slaninom.
Osim hrskave pržene slanine, sirovim sitno ribanim krumpirima dodaju se jaja, malo brašna, začini, luk i češnjak. Sve se dobro izmiješa i peče preko sat vremena u duguljastom kalupu za kruh. Za ljuti štih sam dodala i malo čili papričice.
Babka od krumpira je najfinija kad se prije služenja još dodatno prepeče na maslacu i posluži uz umak od kiselog vrhnja i češnjaka te bogatu lisnatu salatu. Umjesto slanine moguće je dodati i kockice popržene šunke.
SASTOJCI
Priprema:
- Dimljenu slaninu narežite na manje kockice i ispržite do zlatne boje na suhoj, dobro zagrijanoj tavi. Lagano prohladite.
- Krumpir ogulite i operite pa ga naribajte na sitnijem dijelu ribeža. Lagano rukama ocijedite višak tekućine. Luk i čili papričicu nasjeckajte na sitno.
- U dubljoj zdjeli izmiješajte krumpir, brašno, jaja, luk i papričicu, zatim dodajte prženu slaninu s masnoćom od prženja. Dodajte sol, papar, timijan, mažuran i protisnuti češnjak pa još jednom izmiješajte. Ako je smjesa prerijetka, dodajte još malo brašna.
- Duguljasti kalup za pečenje premažite maslacem, dodajte pripremljenu smjesu pa špatulom zagladite površinu i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C te pecite oko 75 do 90 minuta.
- Prije rezanja babku ohladite i narežite na tanje šnite. Jelo će biti ukusnije ako narezanu babku prije služenja kratko prepečete na zagrijanoj tavi koju ste premazali maslacem i poslužite kao toplo predjelo, uz umak od kiselog vrhnja i lisnate salate.