×
×
Babka od krumpira s prženom slaninom
Recepti

Babka od krumpira s prženom slaninom

Ako ste ljubitelji slanih “kolača” onda je ovo recept koji morate isprobati! Prije serviranja dodatno je prepecite na maslacu i poslužite uz umak od kiselog vrhnja i češnjaka.

Na spomen babke, najčešće pomislimo na divne, prozračne, dizane savijače od čokolade, maka, oraha ili cimeta, ispletene u pletenicu i poslužene uz omiljeni topli napitak. Međutim ovo nije takva babka, ovo je babka od krumpira, tzv. babka ziemniaczana – tradicionalni poljski slani „kolač“ koji se najčešće začinjava prženom slaninom. 

Osim hrskave pržene slanine, sirovim sitno ribanim krumpirima dodaju se jaja, malo brašna, začini, luk i češnjak. Sve se dobro izmiješa i peče preko sat vremena u duguljastom kalupu za kruh. Za ljuti štih sam dodala i malo čili papričice.

Babka od krumpira je najfinija kad se prije služenja još dodatno prepeče na maslacu i posluži uz umak od kiselog vrhnja i češnjaka te bogatu lisnatu salatu. Umjesto slanine moguće je dodati i kockice popržene šunke. 

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
120 minuta
uteg
BROJ OSOBA
6

Priprema:

  • Dimljenu slaninu narežite na manje kockice i ispržite do zlatne boje na suhoj, dobro zagrijanoj tavi. Lagano prohladite.
  • Krumpir ogulite i operite pa ga naribajte na sitnijem dijelu ribeža. Lagano rukama ocijedite višak tekućine. Luk i čili papričicu nasjeckajte na sitno.
  • U dubljoj zdjeli izmiješajte krumpir, brašno, jaja, luk i papričicu,  zatim dodajte prženu slaninu s masnoćom od prženja. Dodajte sol, papar, timijan, mažuran i protisnuti češnjak pa još jednom izmiješajte. Ako je smjesa prerijetka, dodajte još malo brašna.
  • Duguljasti kalup za pečenje premažite maslacem, dodajte pripremljenu smjesu pa špatulom zagladite površinu i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C te pecite oko 75 do 90 minuta.
  • Prije rezanja babku ohladite i narežite na tanje šnite. Jelo će biti ukusnije ako narezanu babku prije služenja kratko prepečete na zagrijanoj tavi koju ste premazali maslacem i poslužite kao toplo predjelo, uz umak od kiselog vrhnja i lisnate salate.