Cantuccini su talijanski slatki i suhi keksi koji se tradicionalno poslužuju uz neko slatko vino nakon ručka. Slane verzije ovih keksa nisu jako uobičajene, ali za nas ljubitelje slanih zalogaja itekako su dobra ideja. Recept je u svojoj osnovi isti kao i za slatke kekse, samo u ovom slučaju bademe i grožđice mijenjamo pancetom i suhim rajčicama tako da bi ih mogli čak nazvati panceta chip cantuccini.
Ovi slani keksi odlična su samostalna grickalica i super će se uklopiti na plati s narescima. Jako su dobri kao podloga za mazanje namaza i pašteta, a možete ih ponijeti i na neki izlet. Isplati ih se isprobati i uvrstiti u svoj kućni repertoar, vjerujte mi.
SASTOJCI
Priprema:
- U zdjelu stavite maslac i šećer pa sve miješajte mikserom dok ne postane kremasto i svjetlo. Zatim umiješajte jedno po jedno jaje i nakon svakog dodavanja miješajte mikserom dok se sastojci potpuno ne povežu.
- U drugoj posudi pomiješajte suhe sastojke - brašno, prašak za pecivo, peršin, češnjak i sol. Pomiješane suhe sastojke dodajte maslacu i jajima te sve miješajte mikserom (spiralnim nastavcima) dok ne dobijete glatko tijesto. Na kraju u tijesto umiješajte pancetu i sušene rajčice.
- Dobivenu smjesu prebacite na papir za pečenje pa je vlažnim rukama oblikujte u malu tanku štrucu. Štrucu pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C, 30 minuta. Pečenu štrucu izvadite iz pećnice, ostavite je desetak minuta da se malo ohladi, a temperaturu pećnice smanjite na 160 °C.
- Ohlađenu štrucu pomoću nazubljenog noža narežite na kriške. Kriške složite na lim obložen papirom za pečenje pa ih vratite u pećnicu i pecite još dvadesetak minuta ili dok ne postanu hrskave i suhe. Izvadite ih iz pećnice, ostavite da se ohlade, a zatim ih pospremite u kutiju s poklopcem i poslužite kako vam je drago.