×
×
Carski ražnjići
Recepti

Carski ražnjići

Zanimljiva kombinacija ražnjića s carskim mesom, krastavcima i umakom iznenadit će vas i oduševit svojim okusom.

Naziv ovih ražnjića sam odabrao zbog dva razloga. Prvi razlog, koji je sigurno svima prvo pao na pamet, je komad svinjetine (carsko meso) koji sam iskoristio za pripremu ovog recepta. Drugi razlog se krije u azijskoj marinadi, a kasnije i umaku za ražnjiće, ali i navodnom porijeklu naziva “carsko meso” za svinjsku potrbušinu.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
1 sat
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Carsko meso

Priprema:

  1. U manju tavu ili manji lonac za pripremu umaka pomiješate sve sastojke za umak: smeđi šećer, naribani đumbir i sok jedne limete. Kada umak provri  ostavite ga na srednje jakoj vatri 10-15 minuta uz povremeno miješanje kako ne bi iskipio. Umak bi trebao imati konzistenciju gustog sirupa.
  2. Svinjsku potrbušinu narežite na kocke veličine 4-5 cm. Ako vam ne smeta, ostavite kožu na komadima carskog mesa, ali možete je i odrezati. Prebacite narezano carsko meso u duboku posudu i prelijte ga polovicom skuhanog umaka. Dobro pomiješajte meso i umak te odložite zdjelu s mesom u marinadi u hladnjak na barem 30 minuta. Ostatak umaka sačuvajte za serviranje.
  3. Vatrostalnu posudu ili pleh prekrijte s pekarskim papirom i rasporedite komade mariniranog carskog mesa preko papira. Carsko meso stavite peći 30 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C. Kada se meso ispeklo ostavite ga kratko da se ohladi prije nego krenete slagati ražnjiće.
  4. Ražnjiće možete ukrasiti sa svježim krastavcima i zatim dodajte carsko meso, a prije posluživanja ga premažite s umakom kojeg ste koristili za marinadu.