×
×
Daske za rezanje: Drvo, bambus, plastika ili staklo?
Mesne lekcije

Daske za rezanje: Drvo, bambus, plastika ili staklo?

Daske za rezanje dolaze u raznim oblicima, napravljene od raznih materijala. Ipak, drvena daska i dalje je kraljica kuhinje – s razlogom.

Dobar nož najvažniji je kuhinjski alat. No, gotovo jednako važno je imati kvalitetnu dasku za rezanje, posebice kad je priprema mesa u pitanju.

Drvene, od bambusa, plastične, staklene – daski za rezanje ima mnogo – no nisu sve jednake niti pogodne za sve kuhinjske poslove.

Staklene daske (odnosno podloge za rezanje), istaknut ćemo na početku, smrtna su presuda za noževe jer ih otupljuju i oštećuju daleko brže nego drvene i plastične inačice. Tako i ozbiljni kuhari ne preporučuju korištenje staklenih dasaka, osim za posluživanje već narezanih namirnica.

Drvene daske su (i dalje) broj jedan

Drvene daske za rezanje su najpopularnije i pronaći ćete ih u većini kuhinja. Kao materijal, drvo je veoma tvrdo, ali istovremeno porozno što znači da ove daske upijaju sve što stavite na njih, uključujući i bakterije.

daske-za-rezanje-drvo

Uvriježeno je mišljenje kako su drvene daske, upravo zbog spomenute poroznosti, higijenski manje sigurne nego plastične. Nedavno istraživanje je pokazalo kako drvene daske “upijaju” manje bakterija salmonele nego što je slučaj s plastičnim daskama. Bakterije zbog poroznosti drvenih dasaka doslovno potonu u unutrašnjost drveta. Tamo se ne mogu razmnožavati te na kraju umiru, dok se na plastičnim daskama zadržavaju na njihovoj površini, u rezovima, i gotovo nemoguće ih je oprati.

Drvene daske potrebno je redovito i pravilno održavati kako bi što dulje trajale, a to podrazumijeva detaljno ručno pranje, sušenje i redovito uljenje. Drvo ne otupljuje noževe i pogodno je za rezanje svih vrsta namirnica.

Daske za rezanje od bambusa su odličan izbor

Iako se bambus službeno ubraja u porodicu trava (ne drveta, kao što bismo pomislili na prvu), daske od bambusa idealna su podloga za rezanje.

daske-za-rezanje-bambus

Bambus je zbog svog brzog rasta odličan odabir obnovljivih izvora sirovine, a karakteristikama je veoma sličan drvetu. Bambus je također porozan, ali nešto tvrđi materijal od drveta. Ipak, ne podnosi zanemarivanje pa je daske od bambusa potrebno često premazivati uljem kako se ne bi rascijepile.

Plastične daske za rezanje – peri, deri

Najčešće izrađene od polietilena, plastične daske su čvrste i otporne. Mogu se prati ručno ili u perilici za posuđe. U odnosu na drvene i daske od bambusa, nešto više otupljuju i oštećuju oštrice noževa, ali ne toliko kao staklene podloge.

plasticne-daske-za-rezanje

Plastične daske je važno redovito i dobro prati (preporučljivo je u perilici) kako bi bile sigurne za upotrebu, a kad se vidno istroše, potrebno ih je zamijeniti novima. Ove daske su relativno povoljne pa se preporuča imati ih nekoliko za različite vrste namirnica, npr. meso, voće, povrće.

Posljednji rezovi

Sa aspekta higijene i zdravstvene sigurnosti, drvene, bambusove i plastične daske su podjednako sigurne ukoliko se pravilno i uredno održavaju te redovito zamjenjuju novima, kad se vidno istroše i oštete.

Koju god vrstu dasaka koristite, preporuča se da imate posebnu dasku za rezanje sirovog mesa i peradi te voće, povrće i skuhanu hranu (npr. za rezanje pečenja).  Na taj način ćete spriječiti unakrsnu kontaminaciju i trovanje hranom.