×
×
Detroit pizza
Recepti

Detroit pizza

Ukusna je pizza s debelim tijestom bez rubova koja će oduševiti sve ljubitelje mesa.

Kada sam bio klinac jedina pizza za koju sam znao je bila ona domaća pizza s prst debelim tijestom koju je pripremala mama. Današnji recept za pizzu djelom je nostalgičan povratak u bezbrižno djetinjstvo, a djelom je i putovanje u Ameriku gdje ovakva vrsta pizze ima svoj poseban naziv – Detroit style pizza.

Detroit pizza označava pizzu s debelim tijestom bez rubova. Zapravo, više nalikuje na Focacciu s nadjevom nego na pizzu, a tako nekako se i priprema.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
2 sata
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Mljevena junetina

Priprema:

  1. U dubokoj posudi pomiješajte glatko brašno, sol i prstima namrvljeni svježi kvasac. Kvasac ne morate prethodno aktivirati. U brašno ulijte mlaku vodu i žlicu maslinovog ulja te zamijesite sve sastojke u tijesto. Tijesto će biti ljepljivo i vlažno što je točno ono što tražimo za ovaj recept.
  2. Obilno nauljite duboki pleh i u njega stavite tijesto koje ste zamijesili. Tijesto pritisnite malo s prstima i prekrijte krpom te ostavite 15 minuta na toplom mjestu da se tijesto digne. Nakon 15 minuta ponovno prstima pritisnite tijesto i lagano ga krenite gurati prema rubovima pleha pazeći da ono ne pukne. Ponovite postupak svakih 15 minuta sve dok tijestom ne dođete do rubova pleha. Kada tijesto dođe do rubova pleha pokrijte ga krpom zadnji put i pustite da se diže 60 minuta.
  3. U međuvremenu od mljevene junetine pripremite male mesne okruglice. Ispecite ih na tavi sa svih strana.
  4. Kada se tijesto digne preko njega žlicom rasporedite pasiranu rajčicu i sir. Preko sira poslažite narezanu šunku, polovice pečenih mesnih okruglica, narezani hamburger, narezanu slavonsku kobasicu i trajnu vrbovečku salamu.
  5. Pizzu stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 250 °C. Pizzu pecite 12-14 minuta. Pizza je gotova kada vidite da se rubovi pizze zapečeni, skoro pa i crni (sir, rajčica i ulje su se karamelizirali).