Za domaću tjesteninu ne treba vam puno sastojaka, ali ipak, potrebno je nešto truda i mišića. No, rezultat će oduševiti i vas i sretnike koji će se naći za vašim stolom.
Kao toplo jelo ili predjelo, ravioli punjeni sporo kuhanom trganom junetinom uz malo parmezana i svježeg timijana bit će pravi okusni užitak popraćen osjećajem ponosa.
SASTOJCI
ZA TIJESTO:
Priprema:
- Trganu junetinu već pripremljenu metodom sporog kuhanja izvadite iz vrećice i prebacite u aluminijsku posudu. Pecite u pećnici 30 minuta na 200 °C (ili na 180 °C s uključenim ventilatorom). Istovremeno pecite oba pakiranja.
- U veću zdjelu istresite brašno, napravite udubljenje u sredini pa u sredinu dodajte jaja. Ulijte maslinovo ulje i posolite. Vilicom lagano povežite sastojke i krenite mijesiti tijesto u zdjeli. Kad se poveže istresite ga na radnu površinu i mijesite 10-ak minuta. Tijesto treba biti tvrđe.
- Oblikujte ga u kuglu i pokrijte zdjelom ili zamotajte u plastičnu foliju i ostavite na sobnoj temperaturi 15-ak minuta.
- Kad je meso gotovo, izvadite ga iz pećnice i natrgajte s pomoću dvije vilice. Parmezan naribajte.
- Nakon što je tijesto odležalo, podijelite ga na četiri dijela. Svaki dio lagano pritisnite, kako bi bio debljine oko 1-2 cm. Pobrašnite i krenite ga razvlačiti uz pomoć stroja za tijesto. Svaki dio provucite nekoliko puta, dok ne tijesto ne bude debljine oko 2 mm. Tijesto stalno brašnite.
- Prvi razvučeni komad tijesta postavite na radnu površinu. Od natrganog mesa napravite kuglice i slažite ih u dva uzdužna reda po tijestu, tako da na kraju imate 20 kuglica. Otprilike 1/3 mesa sačuvajte. Na svaku kuglicu stavite malo naribanog parmezana.
- Oko svake kuglice tijesto premažite vodom s pomoću kista. Potom poklopite drugim razvučenim komadom tijesta. Pritisnite rubove te oko svake kuglice dobro pritisnite tijesto.
- Rezačem izrežite tijesto tako da oko svake kuglice mesa napravite kvadrat. Sve to ponovite s preostala dva komada tijesta.
- U kipuću posoljenu vodu ubacite raviole i kratko ih kuhajte, oko 3 minute. Ovisno o veličini lonca, kuhajte ih u više navrata.
- Dok se ravioli kuhaju, u većoj tavi rastopite maslac i kratko pržite listiće svježeg timijana. Ubacite raviole, protresite ih tako da se oblože maslacem pa dodajte preostalo meso. Promiješajte, pospite parmezanom i poslužite.
- Količine u ovom receptu dovoljne su za 40-ak raviola i šest osoba. Ako želite recept pripremiti s jednim pakiranjem mesa, sve ostale sastojke također samo prepolovite.