Klasici su klasici s razlogom. Ništa ne može nadmašiti srednje pečeni odrezak natopljen maslacem i obasipan sa soli i svježe mljevenim paprom, ali s vremena na vrijeme naletim na neki toliko dobar recept da se ti omjeri brzo promjene, a recept u nastavku je upravo jedan od tih recepata.
Priprema mesa je jednako kratka kao i kod klasičnog pečenja odrezaka, a gusti karamelizirani burbon umak možete pripremiti u istoj tavi u kojoj ste pripremali odreske za vrijeme njihovog odležavanja. Uz flank steak i burbon umak pripremio sam i tanko narezani zapečeni krumpir s parmezanom.
SASTOJCI
Priprema:
- Mlade krumpire operite i narežite ih na tanke ploške. U dubokoj posudi pomiješajte naribani parmezan, 50 ml vrhnja za kuhanje, krumpir te sve zajedno posolite, popaprite i dobro pomiješajte. Krumpir rasporedite na dno manje vatrostalne posude ili ih možete poslagati u male hrpice u kalupu za muffine te ih pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko dvadeset do dvadeset pet minuta. Dužina pečenja će ovisiti o debljini ploški krumpira.
- Za vrijeme pečenja krumpira pripremite meso i umak. Flank steak posolite, popaprite te ga premažite sa senfom s obje strane. Duboku neprianjajuću tavu zagrijte na štednjaku. Kada tava postigne visoku temperaturu ispecite marinirani flank steak u njoj. Prvo ga zapecite s obje strane, a zatim u tavu dodajte maslac. Pečeni odrezak izvadite iz tave sa strane i pustite da odleži barem deset minuta prije nego ga narežete na trakice.
- Za pripremu burbon umaka, u još toplu i zagrijanu tavu pomiješajte burbon, soja umak, Worcestershire umak, sušeni list peršina i kristalni šećer. Umak kuhajte do kipljenja, a nakon toga još par minuta na srednje jakom plamenu, a zatim u njega dodajte ostatak vrhnja za kuhanje. Narezani odrezak možete dodati i pomiješati ga s umakom u tavi prije serviranja.