Vjerujem da znate, ali nije zgorega ponoviti da je galette francuski naziv za pite slobodne forme. Ovo bi bila najjednostavnija definicija, a galette zapravo mogu biti bilo kakve, i slane i slatke, s podlogom od prhkog, lisnatog pa čak i vučenog tijesta. Mogu biti okrugle ili pravokutne, verzija je zbilja bezbroj, ali za nas ljubitelje mesa ova kombinacija sa šampinjonima i pancetom čini mi se kao dobitna.
Galette nije problem napraviti, ali ipak treba malo strpljenja dok se tijesto odmara i nadjev hladi. Ako ste u žurbi tijesto zamijesite koji dan ranije i čuvajte ga u hladnjaku. I nadjev možete pripremiti dan ranije pa onda kad ste spremni samo sve složite u oblik pite i ispecite.
SASTOJCI
Za tijesto:
Za nadjev:
Priprema:
- U zdjeli pomiješajte brašno, šećer, sol i papar. Zatim, dodavajte listiće maslaca pa ga prstima utrljajte u brašno kako bi dobili mrvičastu smjesu. Dodavajte malo po malo hladnu vodu i miješajte dok se sve ne poveže u čvrsto tijesto. Tijesto kratko mijesite kako bi postalo glatko, a zatim ga oblikujte u disk, zamotajte folijom i pospremite u hladnjak.
- Dok se tijesto odmara, pancetu narežite na kockice. Luk i češnjak isto nasjeckajte, a gljive očistite i ugrubo narežite na manje komade. Zatim, zagrijte veliku tavu pa na njoj prepecite pancetu kako bi postala hrskava, izvadite ju i sačuvajte masnoću kako bi na njoj prepržili luk.
- Luk pržite nekoliko minuta dok se ne počne karamelizirati, a zatim dodajte češnjak te nastavite pržiti neprestano miješajući. Kada luk i češnjak potpuno omekšaju dodajte narezane gljive i majčinu dušicu te nastavite pržiti dok gljive ne povenu. Prelijte sve vinom i ostavite da se kuha dok sva tekućina ne ishlapi. Zatim dodajte Dijon senf i vrhnje, začinite sve solju i paprom, promiješajte i kratko kuhajte još dvije–tri minute dok ne zakuha. Maknite nadjev s vatre i ostavite da se malo ohladi prije nego s njime nadjenete pitu.
- Kad ste spremni za pripremu galette, izvadite tijesto iz hladnjaka pa ga na listu papira za pečenje razvaljajte u krug promjera oko 30 cm. Na sredinu tijesta rasporedite nadjev od gljiva i pancete pa zatim rubove tijesta lagano podignite preko nadjeva kako bi dobili pitu. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C stupnjeva oko 30 minuta ili dok se lijepo ne zarumeni.
- Pečenu pitu izvadite iz pećnice i posipajte ribanim sirom. Prije rezanja je ostavite da se malo ohladi, a zatim poslužite.