×
×
Giouvetsi – junetina s pastom orzo
Recepti

Giouvetsi – junetina s pastom orzo

Junetina s pastom orzom i umakom od rajčice popularno je grčko jelo zvano Giouvetsi koje će vam se svidjeti već na pogled.

Ovaj divan aromatičan obrok iz jedne posude dolazi nam iz Grčke, zove se giouvetsi (ili yiouvetsi, youvetsi) i jedan je od onih klasika s kojim ne možete pogriješiti bilo da ga pripremate za obiteljsku večeru ili ljetno druženje s prijateljima. Karakterizira ga fina meka junetina, bogati, aromatični umak od rajčica i tjestenina orzo koju Grci vole dodavati svojim mesnim jelima. Baš kao i u mnogim drugim grčkim mesnim receptima i ovdje se našao štapić cimeta koju ovom jelu daje finu mirisnu notu i dubinu. 

Uz ovo jelo poslužite sezonsku salatu, a prije samog kušanja svakako ga pokapajte s još malo maslinova ulja i po želji dodajte tvrdog ribanog sira ili prave grčke fete i uživajte u svakom zalogaju.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
2 sata
uteg
BROJ OSOBA
6
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Gulaš kocke

Priprema:

  1.  Luk ogulite i nasjeckajte na sitno. Zagrijte duboku tavu te dodajte maslinovno ulje pa u dva navrata na zagrijanom ulju popržite junetinu i  izvadite ju u tanjur. Na istom ulju 7 do 8 minuta sotirajte luk, a potom dodajte protisnuti češnjak i sotirajte još minutu,
  2. Zatim dodajte koncentrat rajčice, dobro ga umiješajte pa dodajte vino koje će lijepo deglazirati dno tave. Dodajte malo ribanog muškatnog oraščića i promiješajte.
  3. Nakon par minuta dodajte konzervirane rajčice koje ste usitnili rukom ili nožem, prokuhajte kratko pa u tavu vratite meso. Dodajte lovorov list i štapić cimeta, zalijte s  500 ml temeljca, promiješajte i kad zakuha smanjite vatru, poklopite te kuhajte između 60 i 90 minuta. Na pola kuhanja posolite i popaprite.
  4. Dodajte ostatak temeljce i tjesteninu orzo pa uz povremeno miješanje kuhajte još 15 do 20 minuta, odnosno dok se jelo skroz ne ugusti i tjestenina ne bude kuhana.
  5. Prije služenja pokapajte maslinovim uljem i po želji pospite tvrdim ribanim sirom ili grčkom fetom.