Ovaj divan aromatičan obrok iz jedne posude dolazi nam iz Grčke, zove se giouvetsi (ili yiouvetsi, youvetsi) i jedan je od onih klasika s kojim ne možete pogriješiti bilo da ga pripremate za obiteljsku večeru ili ljetno druženje s prijateljima. Karakterizira ga fina meka junetina, bogati, aromatični umak od rajčica i tjestenina orzo koju Grci vole dodavati svojim mesnim jelima. Baš kao i u mnogim drugim grčkim mesnim receptima i ovdje se našao štapić cimeta koju ovom jelu daje finu mirisnu notu i dubinu.
Uz ovo jelo poslužite sezonsku salatu, a prije samog kušanja svakako ga pokapajte s još malo maslinova ulja i po želji dodajte tvrdog ribanog sira ili prave grčke fete i uživajte u svakom zalogaju.
SASTOJCI
Priprema:
- Luk ogulite i nasjeckajte na sitno. Zagrijte duboku tavu te dodajte maslinovno ulje pa u dva navrata na zagrijanom ulju popržite junetinu i izvadite ju u tanjur. Na istom ulju 7 do 8 minuta sotirajte luk, a potom dodajte protisnuti češnjak i sotirajte još minutu,
- Zatim dodajte koncentrat rajčice, dobro ga umiješajte pa dodajte vino koje će lijepo deglazirati dno tave. Dodajte malo ribanog muškatnog oraščića i promiješajte.
- Nakon par minuta dodajte konzervirane rajčice koje ste usitnili rukom ili nožem, prokuhajte kratko pa u tavu vratite meso. Dodajte lovorov list i štapić cimeta, zalijte s 500 ml temeljca, promiješajte i kad zakuha smanjite vatru, poklopite te kuhajte između 60 i 90 minuta. Na pola kuhanja posolite i popaprite.
- Dodajte ostatak temeljce i tjesteninu orzo pa uz povremeno miješanje kuhajte još 15 do 20 minuta, odnosno dok se jelo skroz ne ugusti i tjestenina ne bude kuhana.
- Prije služenja pokapajte maslinovim uljem i po želji pospite tvrdim ribanim sirom ili grčkom fetom.