Različite verzije „harmonika“ pita trend su među receptima na društvenim mrežama već neko vrijeme. Nimalo nas to ne čudi, jer priprema je jednostavna i brza, a odabir nadjeva vam daje bezbroj mogućnosti.
Naša pita je, naravno, slana, a odlučili smo je nadjenuti hrskavom pancetom, Cheddar sirom i neodoljivim karameliziranim lukom. Za završni dodir, pospite je svježim vlascem.
SASTOJCI
Za karamelizirani luk:
Za preljev:
Priprema:
- U lončiću rastopite 100 g maslaca. Rastopljenim maslacem premažite okrugli lim za pečenje (mi smo koristili lim promjera 24 cm). Također, svaku koru za savijače premažite rastopljenim maslacem pa je presavijte kao „harmoniku“.
- Presavijene listove slažite jedan uz drugi dok ne ispunite cijeli lim za pečenje.
- Nasjeckajte luk na polumjesece. U tavi rastopite 20 g maslaca, dodajte luk te pecite i miješajte dok luk ne ulovi boju. Posolite, dodajte šećer, aceto i papar, promiješajte i pirjajte još oko 3 minute.
- Na suhoj tavi ispržite kriške pancete dok ne postanu hrskave. Potom ih narežite na trećine. Sir narežite na komade podjednake veličine.
- U utore između kora složenih u limu ravnomjerno rasporedite karamelizirani luk i komade sira i pancete.
- U zdjeli pomiješajte kiselo vrhnje i jaja, posolite i popaprite te ravnomjerno prelijte pitu.
- Pecite u pećnici 20-25 minuta na 180 °C.
- Poslužite narezano i posuto nasjeckanim vlascem.