×
×
Harmonika pita s pancetom, lukom i sirom
Video recepti

Harmonika pita s pancetom, lukom i sirom

Hrskava panceta, Cheddar sir i karamelizirani luk glavni su sastojci ove jednostavne, a ukusne pite.

Različite verzije „harmonika“ pita trend su među receptima na društvenim mrežama već neko vrijeme. Nimalo nas to ne čudi, jer priprema je jednostavna i brza, a odabir nadjeva vam daje bezbroj mogućnosti.

Naša pita je, naravno, slana, a odlučili smo je nadjenuti hrskavom pancetom, Cheddar sirom i neodoljivim karameliziranim lukom. Za završni dodir, pospite je svježim vlascem.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
45 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Panceta

    Za karamelizirani luk:

    Za preljev:

Priprema:

  1. U lončiću rastopite 100 g maslaca. Rastopljenim maslacem premažite okrugli lim za pečenje (mi smo koristili lim promjera 24 cm). Također, svaku koru za savijače premažite rastopljenim maslacem pa je presavijte kao „harmoniku“.
  2. Presavijene listove slažite jedan uz drugi dok ne ispunite cijeli lim za pečenje.
  3. Nasjeckajte luk na polumjesece. U tavi rastopite 20 g maslaca, dodajte luk te pecite i miješajte dok luk ne ulovi boju. Posolite, dodajte šećer, aceto i papar, promiješajte i pirjajte još oko 3 minute.
  4. Na suhoj tavi ispržite kriške pancete dok ne postanu hrskave. Potom ih narežite na trećine. Sir narežite na komade podjednake veličine.
  5. U utore između kora složenih u limu ravnomjerno rasporedite karamelizirani luk i komade sira i pancete.
  6. U zdjeli pomiješajte kiselo vrhnje i jaja, posolite i popaprite  te ravnomjerno prelijte pitu.
  7. Pecite u pećnici 20-25 minuta na 180 °C.
  8. Poslužite narezano i posuto nasjeckanim vlascem.