×
×
Vruća rasprava: Je li hot dog sendvič?
Mesne lekcije

Vruća rasprava: Je li hot dog sendvič?

Neki će reći da se hot dog u mnogočemu razlikuje od sendviča, drugi će reći da je sendvič sve što se nađe između dva peciva ili dvije šnite kruha. Što vi kažete?

Rasprava o hot dogu i tome je li ili nije sendvič, započela je, naravno, u Americi. Tvrdeći kako je hot dog pravi odraz američkih običaja i tradicije, mnogi stanovnici SAD-a smatraju kako on zaslužuje posebno mjesto na listi te kako je – kategorija za sebe. To nas nimalo ne čudi kad znamo da svaki od stanovnika SAD-a u prosjeku godišnje pojede čak 70 hot dogova.

Što kažu stručnjaci

National Hot Dog and Sausage Council je vijeće osnovano 1994. od strane Američkog instituta za meso. Da, stvarno je i zaista postoji. Vijeće služi kao izvor informacija potrošačima i medijima za sva pitanja vezana uz kvalitetu i sigurnost hot doga i kobasica, a svoj omiljeni “sendvič” promiču kao nacionalno blago.

Njihovo službeno mišljenje je kako hot dog NIJE sendvič, nego kategorija za sebe. Smatraju da je hot dog toliko značajan dio života i kulture u Americi da apsolutno zaslužuje biti odvojen od klasičnih sendviča.

Više vrsta sendviča, više definicija

Povijesno gledano, kad je hot dog stigao u Ameriku u 19. stoljeću, nazivali su ga “Coney Island sendvič” ili “Frankfurter sendvič“. Dakle – sendvič. S tim se slaže i Američko ministarstvo poljoprivrede koje smatra kako meso između dva komada kruha treba spadati u kategoriju sendviča.

Tu čak postoji i nekoliko specifičnih podjela:

Zatvoreni sendvič, prema njihovoj definiciji, treba sadržavati minimalno 35% kuhanog ili pečenog mesa i ne više od 50% kruha.

Otvorenim sendvičem pak, smatraju svaki onaj koji sadrži 50 ili više posto kuhanog ili pečenog mesa na komadu kruha ili peciva. Također, u komunikaciji (na meniju ili opisu proizvoda u trgovini, npr.) jasno mora biti naglašeno o čemu se točno radi. Primjerice, “pečena govedina na komadu kruha”.

Treća kategorija sendviča je najkompliciranija i definira ga kao “meso koje je dio većeg jela”. U praksi to znači kobasica, pljeskavica ili komad mesa peradi s pecivom posluženim po strani.

Kako ga mi definiramo?

Kada smo pisali o vrstama i oblicima sendviča, hot dog smo uvrstili na listu – sendviča. Prema nezgrapnoj definiciji s Wikipedije, sendvič je “hrana od jedne ili dvije šnite kruha, s jednim ili više slojeva namirnica”. Navode i kako se “sendviču okus i struktura često pojačaju maslacem, senfom ili sličnim namazima”.

Prema toj definiciji, duguljasto pecivo prerezano na pola (kruh), hrenovka ili kobasica (namirnica), uz dodatak senfa, a što je hot dog – jest sendvič.

Zanimljivu definiciju daje i portal Everythinghotdog. Oni kažu da, ovisno iz kojeg ste dijela svijeta, mijenja se i definicija korištenja naziva “hot dog”. U Americi je hot dog jelo napravljeno od kobasica i peciva dok u Njemačkoj, primjerice, takvo nešto zapravo ne postoji. Oni znaju samo za Frankfurtsku ili Bečku kobasicu.

Rasprava kojoj nema kraja

Tehnički gledano, hot dog kakav Amerikanci poznaju je ili jedna ili druga navedena kobasica unutar peciva.

Društvene mreže poput Twittera i danas su mjesto vruće prepirke, a čini se kako toj raspravi nema kraja. Jedan od zanimljivih zaključaka kaže da “ako je hot dog sendvič, ona su žitarice i mlijeko juha”.

Mi ćemo konačnu odluku prepustiti vama, ali ćemo vam postaviti jedno pitanje. Kad vam netko kaže “složi mi sendvič”, biste li mu napravili – hot dog?