Suha svinjska rebra, panceta, kiseli kupus, grah… Ovo staro istarsko jelo ima sve što vas zimi grije, a baš kao sva takva jela, ima i dušu.
Ako želite kuhati kao nekad, recept započnite s namakanjem suhog graha preko noći, no računajte na nešto dužu proceduru. Oni koji pak žele ubrzati postupak, mogu, kao i mi, koristiti grah iz konzerve.
SASTOJCI
Priprema:
- Pripremite dva lonca. Operite kiseli kupus i stavite ga kuhati sa svinjskim rebrima u jedan lonac. Kuhajte 40-ak minuta.
- Luk nasjeckajte, a pancetu i krumpir narežite na kockice.
- U drugom loncu zagrijte ulje pa pirjajte luk nekoliko minuta, potom dodajte pancetu. Pržite nekoliko minuta pa ubacite brašno. Kratko miješajte, a potom dodajte koncentrat rajčice i podlijte temeljcem. Ubacite i lovorov list. Kuhajte 10-ak minuta pa dodajte kockice krumpira.
- Ocijedite grah iz konzerve. Kad je krumpir već pri kraju kuhanja, u taj lonac dodajte ocijeđeni grah te kupus i suha rebra iz drugog lonca (meso skinite s kosti). Ulijte još oko ½ litre tekućine koja je ostala od kuhanja kupusa s mesom.
- Pustite da sve prokuha, provjerite okuse te posolite i popaprite prema želji.