Jačmik: Primorska delicija naših nona

2014

Sastojci

  • Za 4 osobe:
  • 350 g ječma
  • 400 g krumpira
  • 300 g korijena celera
  • 1 vezica peršina
  • 3 češnja češnjaka, zgnječena
  • 2 veće kobasice
  • 1 žličica mljevene slatke paprike
  • sol i svježe mljeveni papar
  • voda
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
15 Siječanj 2014, Komentari: 2

Jačmik (ječam) je primorska maneštra. Stanovnici Istre i Kvarnera odgovorno tvrde da baš njihova nona najbolje priprema ovo tradicionalno jelo i vrlo vjerojatno su svi odreda u pravu!

Jačmik je riječ koja pripada čakavskom narječju i označava ječam. Istovremeno, to je naziv primorske maneštre. U Istri i na Kvarneru, gdje je ovo jelo izuzetno popularno, svaka obitelj priprema jačmik na svoj način. Razlika je u sastojcima pa tako neki jačmik pripremaju s fažolom, odnosno grahom.

Ova ‘hrana za utjehu’ koja odlično prija zimi danas predstavlja pravi specijalitet. Nekoć siromaško jelo na kojem su odrasle generacije, danas je slasna delicija.

U nastavku je originalni recept moje 80-godišnje none. Dobar tek!

jacmik

Priprema:

Ječam namočite preko noći ili na nekoliko sati. Isperite ga.

Krumpir i korijen celera narežite na kockice 1×1 centimetar. Peršin narežite na sitno. Kobasice nožem zarežite na nekoliko mjesta.

Sve sastojke stavite u posudu, posolite i dodajte nekoliko zrna crnog papra. Dodajte vodu tako da svi sastojci budu pokriveni i 3-4 žlice maslinovog ulja, pa kuhajte na srednje jakoj vatri 45 minuta do jedan sat, povremeno miješajući dok krumpir ne omekša ili se skoro ne raspadne (to će dodatno zgusnuti maneštru). Po potrebi dolijevajte vode tijekom kuhanja.

Na kraju kada je maneštra kuhana i gusta, nerežite kobasice na ploške pa servirajte maneštru toplu s malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja i svježe mljevenog papra po želji.

Vezani članci