×
×
Jačmik: Primorska delicija naših nona
Na žlicu

Jačmik: Primorska delicija naših nona

Jačmik (ječam) je primorska maneštra. Stanovnici Istre i Kvarnera odgovorno tvrde da baš njihova nona najbolje priprema ovo tradicionalno jelo i vrlo vjerojatno su svi odreda u pravu!

Jačmik je riječ koja pripada čakavskom narječju i označava ječam. Istovremeno, to je naziv primorske maneštre. U Istri i na Kvarneru, gdje je ovo jelo izuzetno popularno, svaka obitelj priprema jačmik na svoj način. Razlika je u sastojcima pa tako neki jačmik pripremaju s fažolom, odnosno grahom.

Ova ‘hrana za utjehu’ koja odlično prija zimi danas predstavlja pravi specijalitet. Nekoć siromaško jelo na kojem su odrasle generacije, danas je slasna delicija.

U nastavku je originalni recept moje 80-godišnje none.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
60 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Kranjska kobasica

Priprema:

  1. Ječam namočite preko noći ili na nekoliko sati. Isperite ga.
  2. Krumpir i korijen celera narežite na kockice 1x1 centimetar. Peršin narežite na sitno. Kobasice nožem zarežite na nekoliko mjesta.
  3. Sve sastojke stavite u posudu, posolite i dodajte nekoliko zrna crnog papra. Dodajte vodu tako da svi sastojci budu pokriveni i 3-4 žlice maslinovog ulja, pa kuhajte na srednje jakoj vatri 45 minuta do jedan sat, povremeno miješajući dok krumpir ne omekša ili se skoro ne raspadne (to će dodatno zgusnuti maneštru). Po potrebi dolijevajte vode tijekom kuhanja.
  4. Na kraju kada je maneštra kuhana i gusta, narežite kobasice na ploške pa servirajte maneštru toplu s malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja i svježe mljevenog papra po želji.