Ako u tavu stavimo batate (ili krumpire), kolutiće kobasica, malo češnjaka, začinskog bilja i par jaja, dobili smo brzinski, topli i hranjivi obrok idealan za nedjeljne doručke, kad je cijela obitelj na okupu ili za brzinske tjedne večere.
Kao što je spomenuto, batate možete zamijeniti i krumpirom, no naša je preporuka da isprobate i ovu kombinaciju jer se slatkoća batata i fina aroma pečenih dimljenih kobasica savršeno slažu.
Treba vam samo još par tanjura i nešto kruha, i brzi obrok iz jedne tave je tu.
SASTOJCI
Priprema:
- Ogulite batate i narežite ih na tanje kolutiće. Ako su batati veći, prerežite ih na četvrtine i onda narežite na ne pretanke listiće. Batati se puno brže peku od krumpira i puno su sočniji i mekši, zato pripazite da nisu pretanko narezani kako se ne bi raspali tijekom miješanja.
- U dubljoj tavi (promjera 28 cm) zagrijte maslinovo ulje, dodajte sitno sjeckani češnjak i lagano popržite. Čim češnjak pusti aromu dodajte narezane batate. Pecite uz protresanje i lagano miješanje oko 10 minuta.
- Potom lagano posolite, popaprite, dodajte prstohvat majčine dušice i potom ubacite na kolutiće rezanu dimljenu kobasicu (suhu ili polusuhu) te sve lagano izmiješajte. Pecite narednih 7-8 minuta, uz stalno protresanje ili miješanje. Pecite otklopljeno kako se batati ne bi naparili i skuhali.
- Prije no što ćete dodati jaja, u tavi napravite mjesta za jaja (razmaknite batate i kobasice tako da rabijete jaja na čisti dio tave), ubacite jaja kao da ćete peći jaja na oko, posolite ih i poklopite tavu.
- Pustite da se jaja ispeku. Pečena su kad odozgo pobijele, a žumanjak ostane mekan. Po želji slobodno preko svega naribajte sira i poslužite uz prepečeni kruh.