Sastojci
- 400 g kuhanih, očišćenih kestena
- 1 poriluk (samo bijeli dio)
- 1 l povrtnog temeljca
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 kobasice za kuhanje (npr. kranjske)
- 4 dl crnog vina
- svježe narezan peršin
- svježe mljeveni crni papar
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- kiselo vrhnje (po želji)
Nježan i sladak okus juhe od kestena izvrsno se uklopio s jakim, pikantnim kobasicama koje su se najprije marinirale u crnom vinu, a zatim u njemu i kuhale.
Za one možda skeptične, iznenadit ćete se kako kesteni povrtnim juhama daju finu kremoznost. Juhi obavezno na kraju dodajte svježe narezani peršin jer daje svježinu cijeloj kombinaciji.
Priprema:
Dan prije nego ćete pripremiti juhu, kobasice izbodite vilicom pa kuhajte 10-ak minuta u vinu. Ostavite ih tako u vinu preko noći da se mariniraju.
Kuhani kesteni: kestene zarežite nožićem pa kuhajte u vodi 15-ak minuta. Ogulite ih od kore i od opne i stavite na stranu.
Bijeli dio poriluka narežite na sitno, zagrijte dvije žlice maslinovog ulja pa dodajte poriluk, posolite i pirjajte 5 minuta, dok ne omekša. Dodajte kuhane kestene, zalijte temeljcem i kuhajte juhu 20-ak minuta. Kada je juha kuhana maknite je s vatre te izmiksajte štapnim mikserom u kremastu juhu.
U međuvremenu dok se kuha juha, ponovno zakuhajte kobasice u vinu u kojem su se marinirale preko noći. Neka se kuhaju 10-ak minuta dok se vino ne reducira na pola. Zatim izvadite kobasice, narežite ih ukoso na tanke šnite te vratite u vino i kuhajte dok vino u potpunosti ne ispari.
Serviranje: juhu ulijte u tanjure, ukrasite ploškama kobasica u crnom vinu, svježim peršinom, par kapi maslinovog ulja, svježe mljevenim crnim paprom te po želji kiselim vrhnjem.