Juha od kestena s kobasicama u crnom vinu

2013

Sastojci

  • 400 g kuhanih, očišćenih kestena
  • 1 poriluk (samo bijeli dio)
  • 1 l povrtnog temeljca
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2 kobasice za kuhanje (npr. kranjske)
  • 4 dl crnog vina
  • svježe narezan peršin
  • svježe mljeveni crni papar
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • kiselo vrhnje (po želji)
19 Studeni 2013, Komentari: Comments Off on Juha od kestena s kobasicama u crnom vinu

Nježan i sladak okus juhe od kestena izvrsno se uklopio s jakim, pikantnim kobasicama koje su se najprije marinirale u crnom vinu, a zatim u njemu i kuhale.

Za one možda skeptične, iznenadit ćete se kako kesteni povrtnim juhama daju finu kremoznost. Juhi obavezno na kraju dodajte svježe narezani peršin jer daje svježinu cijeloj kombinaciji.

kobasice-u-crnom-vinu

Priprema:

Dan prije nego ćete pripremiti juhu, kobasice izbodite vilicom pa kuhajte 10-ak minuta u vinu. Ostavite ih tako u vinu preko noći da se mariniraju.

Kuhani kesteni: kestene zarežite nožićem pa kuhajte u vodi 15-ak minuta. Ogulite ih od kore i od opne i stavite na stranu.

Bijeli dio poriluka narežite na sitno, zagrijte dvije žlice maslinovog ulja pa dodajte poriluk, posolite i pirjajte 5 minuta, dok ne omekša. Dodajte kuhane kestene, zalijte temeljcem i kuhajte juhu 20-ak minuta. Kada je juha kuhana maknite je s vatre te izmiksajte štapnim mikserom u kremastu juhu.

U međuvremenu dok se kuha juha, ponovno zakuhajte kobasice u vinu u kojem su se marinirale preko noći. Neka se kuhaju 10-ak minuta dok se vino ne reducira na pola. Zatim izvadite kobasice, narežite ih ukoso na tanke šnite te vratite u vino i kuhajte dok vino u potpunosti ne ispari.

Serviranje: juhu ulijte u tanjure, ukrasite ploškama kobasica u crnom vinu, svježim peršinom, par kapi maslinovog ulja, svježe mljevenim crnim paprom te po želji kiselim vrhnjem.

Vezani članci