×
×
Juha od luka sa slaninom
Recepti

Juha od luka sa slaninom

Kada francuskom klasiku dodamo slaninu dobijemo domaću inačicu juhe s lukom. Ova juha idealna je za zimske dane.

Divno je kad imamo odličnu bazu, kao na primjer juhu od luka, jedan od francuskih klasika! Zašto je to odlično? Pa iz jednostavnog razloga što samo dodavanjem jednog dodatnog sastojka tu istu juhu podižemo na jedan sasvim novi nivo. Taj jedan sastojak je: slanina! Jer sve je bolje s malo slanine. Ubacio sam ju s lukom na dinstanje i bila je taman kako treba. 

Ovo jelo je odlično za ove hladne dane tako da preporučujem da ga svakako stavite na jelovnik još ove zime.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
90 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Panceta

Priprema:

  1. Za početak, potrebno je oguliti i narezati luk u obliku polumjeseca, a slaninu narezati na manje kocke. U plići lonac, stavite maslac i maslinovo ulje te ih zagrijte. Potom dodajte luk, slaninu, grančice timijana te sol, papar i šećer i sve dinstajte na srednje jakoj vatri dvadeset pet do trideset minuta, odnosno dok luk skroz ne omekša.
  2. Potom, uklonite grančice timijana te ulijte temeljac i zakuhajte juhu. Nastavite kuhati još petnaestak minuta, a zatim sklonite s vatre.
  3. Kruh narežite na tanke šnite te ga posložite preko juhe. Preko kruha naribajte tvrdi ili polutvrdi sir te sve zapecite u pećnici pet do deset minuta na 180 °C. Gotovo je kada se sir lijepo rastopio te poprimio lijepu boju.