Sporo kuhana juneća rebra sa crnim pivom

2015

Sastojci

  • 1 kg junećih rebara s kostima
  • 240 ml crnog piva
  • sol
  • svježe krupno mljeveni papar
  • malo brašna
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 50 g maslaca
  • 200 g luka
  • 5 češnja češnjaka
  • par grančica svježeg timijana
  • 1 l goveđeg temeljca
18 Veljača 2015, Komentari: 1

Juneća rebra spremljena na ovaj način, gotovo se tope u ustima, a gusti umak koji ćete dobiti, poželjet ćete jesti žlicom.

Juneća rebra, osim za klasičnu govedsku juhu, relativno su rijetko upotrebljavana namirnica. Osobno volim kuhano meso iz juhe i često ga jedemo, međutim nerijetko sam i od mnogo ljudi čula da ga ne vole.

Kad je pak o pivu riječ, tu je omjer nešto drugačiji. Zalijevamo njime i iznutra i izvana, mariniramo u njemu meso za roštilj, pečemo s njim kolače.

Spojite crno pivo s junećim rebrima, u financijskom smislu relativno dostupnom namirnicom i obećajem vam, uz nešto više vremena potrebnog da rebra kuhanjem omekšaju, iznenađujuće ukusan obrok.

Birajte rebra koja su prošarana, masnoća će ovom jelu dati potreban šmek, a ostavite i kosti, iako možete koristiti i odkoštena rebra, jer osim što sudjeluju u stvaranju okusa samog jela, kosti sadrže vrijedne nutritivne sastojke.

juneca-rebra-crno-pivo-detalj

Priprema:

Rebra natrljajte solju i krupnim svježe mljevenim paprom, pa uvaljajte u brašno. U tavi ugrijte dvije žlice maslinova ulja i na njemu pržite rebra sa svih strana da se mesu zatvore pore.

Dok se rebra prže, luk narežite na ploške, a češnjak zdrobite ili sitno nasjeckajte. Položite luk na dno druge posude, a na njega posložite prepržena rebra. Sve prelijte masnoćom preostalom od prženja. Zalijte masnoću dijelom temeljca da pokupite sve karamelizirane sokove.

Na meso dodajte češnjak, maslac, timijan, dodatno posolite i popaprite, prelijte pivom i temeljcem, pa pustite da zakuha.

Nakon toga vatru smanjite i kuhajte lagano 2-2,5 sata. Povremeno protresite i provjerite da vam se ne primi na dnu.

Poslužite uz pire od krumpira ili muškatne tikve i svježu zelenu salatu.

Vezani članci