×
×
Juneći odresci u saftu
Recepti

Juneći odresci u saftu

Juneći odresci u umaku ili saftu koliko god bilo jednostavno jelo, dobro pripremljeno, neće vas osramotiti ni pred gostima. Osnovnu verziju obogatite i nadogradite prema svom ukusu.

Umaci, saftići, masnoća koju meso pusti ili ostane od pečenja, najbolji su sadržaj određenog jela. I neka se nitko ne naljuti, ali nekako ne smatram ikoga ozbiljnim, pa ni profinjenim jelcem, ako mu pogled na takvo što ne budi žudnju da utopi kruščić, ušuška njok ili po umaku provrti rižu ili tijesto.

Umak se može pripremiti na različite načine, uz dodatke povrća i začina prema ukusu i želji, ali danas ćemo juneće odreske pripremiti na osnovni način, s kojim ćete se kasnije po svom ukusu igrati i nadograđivati ga. Ono što bi svakako bilo dobro da imate je goveđi temeljac, jer će vašem umaku dati poseban tek.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
90 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Juneći but

Priprema:

  1. Meso narezano na odreske očistite od eventualnih masnoća i žilica. To će spriječiti da se odresci, kad ih stavite na ugrijanu masnoću, saviju i 'zgrče'.
  2. Posolite ih i popaprite, a jednu stranu utapkajte u brašno. Ispecite ih naglo na ugrijanoj masnoći, prvo stranom uvaljanom u brašno. Izvadite iz posude, a na karameliziranu masnoću od mesa stavite sitno narezan luk, blago posolite, pričekajte da se luk počne pržiti, pa smanjite vatru, da luk otpusti tekućinu i povene.
  3. Kad tekućina ispari, dodajte protisnuti ili sitno nasjeckan češnjak, mljevenu crvenu papriku i sve popržite, pa podlijte vinom. Promiješajte, pričekajte da počne kuhati i da jednim dijelom ispari, a zatim dodajte i sasvim malu količinu temeljca, vratite odreske u posudu i kuhajte idućih 1-1,5 sata, dodajući sasvim male količine temeljca ili vode ako ga nemate, dok odresci potpuno omekšaju.
  4. Pripremu možete bitno skratiti ako odreske pripremate u ekspres loncu. Stavite nešto više tekućine, ali tako će vam biti dovoljno da odreske kuhate 15-20 minuta, otklopite i po potrebi još kratko kuhate da ispari višak tekućine, a umak se dokraja zgusne.
  5. Po želji i ako vam se luk nije do kraja raspao, izvadite odreske iz posude, protisnite umak kroz cjedilo, pa vratite i još vrlo kratko prokuhajte.
  6. Servirajte uz njoke, tjesteninu, krumpir ili rižu, a za razbiti monotoniju rižu obogatite povrćem.