Junetina à la Stroganoff s aromatičnom tjesteninom

2016

Sastojci

  • Za 4 osobe:
  • 750 g junetine od buta
  • 400 g baby šampinjona
  • 3 ljutike (oko 130 g)
  • 1-2 velike žlice Dijon senfa
  • 1 velika žlica koncentrata rajčice
  • 1 velika žlica brašna
  • 3 velike žlice crème fraîchea (ili kiselog vrhnja/milerama)
  • 300-400 ml mesne juhe ili temeljca
  • 5-6 zrna pimenta istučenih u mužaru
  • 50 g maslaca
  • 50 ml maslinova ulja
  • sol, papar
  • 400 g tjestenine tagliatelle (ili pappardelle)
  • 8-10 listića svježe kadulje
18 Siječanj 2016, Komentari: Komentari isključeni za Junetina à la Stroganoff s aromatičnom tjesteninom

Stroganoff je slavno rusko jelo koje je, poput svih svjetskih specijaliteta, doživjelo brojne verzije. Autorsku inačicu ovog jela nudimo vam u ovom ukusnom receptu.

O junetini ili govedini Stroganoff je već bilo riječi na ovoj stranici, tako da neću pisati o povijesti recepta, točnije o njegovom razvoju; dodavanju gljiva u recept, služenju s rižom ili s tjesteninom, dodavanju vina ili ne. Umjesto toga, napisat ću vam kako sam pripremila svoju verziju ovog svjetski poznatog jela.

Koristila sam glavne sastojke iz originalnog ruskog recepta. Izostavila sam vino, umjesto kiselog vrhnja sam dodala gusti, kremasti crème fraîche koji je blaži od kiselog vrhnja i koji je ovom jelu dao finu, slatku notu u kontrastu s kiselkastim Dijon senfom. Ako ne možete naći crème fraîche, slobodno koristite mileram kojem ste dodali malo slatkog vrhnja ili kiselo vrhnje.

Koristila sam male, baby šampinjone koje nisam rezala na listiće ili na veće komade, ostavila sam ih cijele i baš takvi su se lijepo uklopili u cijelu priču.

Na kraju sam jelo poslužila s kuhanim tagliatellama koje sam aromatizirala kaduljom i na taj način dodala jednu novu autorsku notu ovom jelu.

Junetina spremljena na ovaj način je jelo u kojem se uživa svim čulima. Probajte!

junetina-stroganoff-tjestenina-02

Priprema:

Narežite meso na manje kockice pa ga popecite na dobro zagrijanoj mješavini maslaca i maslinova ulja tako da mu se fino zatvore pore sa svih strana. Kad je meso počelo puštati svoje sokove, dodajte mu svježe tučeni piment (sjemenke pimenta istucite u prah u mužaru). Meso pecite jedno 10 minuta, točnije, dok ne poprimi lijepu boju i dok ne ishlapi sva tekućina. Izvadite ga van i stavite sa strane.

Na istoj masnoći popecite cijele baby šampinjone. One malo veće prerežite po pola. Također, kad su se lijepo zarumenili izvadite ih van.

U istoj tavi pirjajte na sitno rezanu ljutiku (ako vam nedostaje masnoće, dodajte malo maslinova ulja). Kad je ljutika omekšala dodajte joj žlicu koncentrata rajčice, žlicu brašna i zalijte s malo mesne juhe ili temeljca. Dodajte senf pa vratite meso u tavu i zalijte s još malo temeljca, poklopite, smanjite vatru i pustite da se meso pirja jedno 30 minuta. Zalijevajte temeljcem po potrebi.

Nakon toga u meso dodajte šampinjone, 3 velike žlice crème fraîchea ili kiselog vrhnja/milerama, još malo temeljca, posolite, popaprite i pustite pirjati još 10 minuta.

U slanoj vodi skuhajte tagliatelle prema naputku na pakiranju (obično jedno 5 minuta) te ocijedite.

Dok se tagliatelle kuhaju, u drugoj tavi zagrijte malo maslinova ulja i ispržite svježe listove kadulje. U tu tavu dodajte ocijeđenu tjesteninu i dobro izmiješajte da tjestenina upije aromu.

U duboke tanjure stavite prvo tjesteninu aromatiziranu kaduljom i preko nje prelijte umak od mesa te poslužite.

Vezani članci