Ti mali jastučići puni okusa su ono što vam treba. Vjerujte mi na riječ! Skromno tijesto, par sastojaka za punjenje i jednostavni dodatci će napraviti jednu tako čarobnu priču da ćete se samo zapitati kako ovo niste nikad prije napravili.
Klepe se prave od tijesta, napunjenog začinjenom mljevenom govedinom, u kojoj ima puno češnjaka i luka, porijeklom su iz Bosne i Hercegovine i općenito su poznate kao bosanski “ravioli”. Klepe su visoko kalorične, ali istovremeno i pravi “comfort food”.
Napomena: Jednom kada ih počnete jesti nećete moći prestati. Nastavit ćete uzimati jedan za drugim…
SASTOJCI
Tijesto:
Nadjev:
Preljev:
Dodatno:
Priprema:
- Zamijesite glatko tijesto od navedenih sastojaka. Oblikujte ga u kuglu, premažite uljem i zamotajte u prozirnu foliju te ostavite da odmori 30-ak minuta. U zdjeli pomiješajte mljeveno meso, sitno narezani luk, protisnuti češnjak, sol i papar.
- Tijesto podijelite na dva jednaka komada (zbog lakšeg rukovanja) te ga razvaljajte na debljinu od oko 5 mm, a zatim izrežite na kvadrate ( 5×5 cm). Prstima dodajte malu količinu mesne smjese u sredinu svakog kvadrata. Tijesto preklopite dijagonalno i zatvorite trokutiće tako što ćete tijesto stisnuti prstima. Ako vam se tijesto ne želi zalijepiti, premažite mu rubove s malo vode.
- Kuhajte klepe u uzavreloj posoljenoj vodi u nekoliko navrata kako vam se ne bi polijepile. Čim isplivaju na površinu gotove su te ih prebacite u posudu koja može ići u pećnicu. Maslac narežite na male komadiće i rasporedite po kuhanim klepama. Pospite ih crvenom paprikom i promiješajte.
- Stavite posudu za pečenje u prethodno zagrijanu pećnici na 180 °C stupnjeva na 10-ak minuta, tek toliko da se malo posuše. U zdjeli pomiješajte kiselo vrhnje i protisnuti ili jako sitno sjeckani češnjak. Izvadite klepe iz pećnice i obilato ih prelijte napravljenim preljevom te poslužite.