Kako odabrati i koji roštilj kupiti

2014
Volim meso Volim meso

8 Siječanj 2014, Komentari: Komentari isključeni za Kako odabrati i koji roštilj kupiti

Odlučili ste da je vrijeme za novi roštilj ili ćete tek postati ponosni vlasnik roštilja? Odlično! Pratite naše savjete i odaberite roštilj koji će vas dugo i dobro služiti!

Prvi i najvažniji savjet koji vam možemo ponuditi kod kupnje novog roštilja jest – povedite sa sobom prijatelja koji za sebe, opravdano, može reći da je roštilj majstor! Nitko ne zna bolje od roštilj majstora kakav roštilj treba kupiti,

Koje su osobine koje bi trebao imati i što je najbolji izbor ovisno o tome gdje ćete, kada i koliko roštiljati. Ako pak u blizini nemate nikoga tko bi vam pomogao, evo par naših savjeta.

Kupujem roštilj za stan – terasu

Ako ste jedni od onih koji ne žele ovisiti o prirodi i često vole roštiljati, a žive u stanu i zgradi, za vas je možda najbolje rješenje električni roštilj.

Manji, stolni električni roštilj savršenih je dimenzija za vaš balkon ili terasu. Čak i oni najmanji imaju dovoljno površine za pripremu hrane za četvero ljudi. Pazite na uzmete roštilj sa manjim razmakom između rešetki. Kod ovakvih električnih roštilja temperatura se može podešavati, dok kod većine modela možete skinuti rešetku i staviti je u običnu perilicu za suđe. Svaki uglavnom dolazi s integriranom zdjelom za skupljanje masnoće. Pazite da je ta zdjela odvojiva, bit će vam lakše je oprati.

Najčešće možete birati između preklopnog i otvorenog el. roštilja. Preklopni je dobar za pripremu manje količine hrane, dok je otvoreni bolji za ‘pošteno’ roštiljanje. Odgovor na pitanje koje vas možda muči od početka – da, u zgradama se smije roštiljati. Svaka zgrada ima svoj kućni red i u pravilu ni jedan ne navodi da je roštiljanje zabranjeno. Ono na što morate pripaziti je količina dima i vrijeme u koje pripremate.

Ako se pak odlučite za obični mali roštilj na ugljen – obavezno ga prvi put ‘zapalite’ negdje na otvorenom. Svaki roštilj prvi put mora ‘izgoriti’, a učinite li to prvi put na balkonu, postoji vjerojatnost da će vam netko pozvati vatrogasce.

Kupujem roštilj za vikendicu

Prva pitanja koja si morate postaviti su: Koliko ću često roštiljati? Za koliko ljudi? Ako su odgovori ‘triput godišnje’ i ‘za četvero ljudi’, onda razmišljate razumom, ne srcem, i kupite nešto manji roštilj. Osim što će biti jeftiniji, bit će vam i praktičniji za dopremanje do vikendice, pospremanje i održavanje.

Za vikendice i mjesta gdje ste nekoliko puta godišnje, svakako savjetujemo roštilj na ugljen. S okruglim ili ravnim dnom, zapravo je svejedno. Ravno dno je praktičnije za one koji žele zapaliti vatru na ‘stari način’, koristeći trijeske drveća, umjesto raznih naftnih kocki i pomagala. Zaobljeni, okrugli roštilj je praktičniji zbog lakšeg održavanja i često dolazi s poklopcem koji služi za optimalni dovod zraka (pomoću zasuna na kotlu).

Kupujem roštilj za dvorište – vrt

Ako ćete roštilj koristiti češće i želite da vam je uvijek nadohvat ruke, a tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci često roštiljate, onda svakako razmislite o jednoj od sljedeći opcija. Prva je svakako vrtni kamin napravljen od betonske opeke, otporne na sve vremenske uvjete. Takav vrtni roštilj najčešće je pogonjen ugljenom i zahtijeva nešto više održavanja i čišćenja.

Ako imate vremena, znanja i volje, vrtni roštilj izgradite sami. Ako ne, kupite ga gotovog. Ovakav roštilj često je i dio uređenja vašeg dvorišta i okućnice pa svakako prije nabavke razmislite hoće li vam uljepšati ili nagrditi prostor (naš službeni stav je da ni jedan roštilj nije ‘ružan’!).

Ako vam je vrtni kamin ipak prevelik zalogaj, sljedeća dobra opcija je veliki plinski roštilj. Takvi roštilji kod nas nisu uobičajeni, ali u svim većim tržnim centrima ćete ih pronaći. Izbor je zaista velik, od osnovnih do roštilja za koje niste sigurni kamo bi ih zapravo stavili… Sve se na kraju svodi na dvije stvari: koliko često roštiljate i za koliko ljudi, te koliko ste spremni uložiti. Prednost plinskog roštilja je što nema pepela i čađi, lagan je za rukovanje (jednako za profesionalce koliko i za početnike). Temperaturu možete podesiti kroz precizne ventile. Kod kupnje pripazite na materijal, kvalitetu izvedbe i sigurnost.

Obični roštilj na ugljen

Ovakav roštilj je ipak najčešći kod nas i nama najpoznatiji. Uglavnom se dijeli na pravokutne, ravne i one sa zaobljenim dnom.

Okrugli roštilji u pravilu imaju poklopac i zasun s kojim možete regulirati dotok zraka. To će vam pomoći želite li nešto peći duže vrijeme, na laganijoj vatri. Ako pak uzimate obični, pravokutni roštilj, pripazite da je rešetka ipak nešto veća. Na taj način možete regulirati temperaturu (staviti ugljen više lijevo ili desno) i pomicati meso po rešetki. Same šipke na rešetkama ne bi smjele biti previše razmaknute, kako vam meso ne bi previše propadalo (usput, uvijek koristite hvataljku za meso jer vilicom i nožem probijete meso i iscijedite sočnost u ‘dim’). Gledajte da je donji dio lako odvojiv, dok veličinu prilagodite broju ljudi za koje pripremate hranu. Što veći roštilj, veća će biti i početna vatra, ali će moći i duže potrajati i moći ćete pripremiti više hrane.

Naravno, dosta je važna i visina roštilja. Ako ga držite na povišenom, onda su vam dovoljne i manje noge, no za one koji će ga ‘ubosti’ u zemlju, savjetujemo nešto više noge. Na kraju, s kojom pivom ćete ga ‘podmazati’ ostavljamo vama na odabir.

Na kraju, uvijek dobro očistite roštilj poslije pečenja, koji god da posjedujete.

Imate li vi neki savjet za odabir roštilja? Javite nam kroz komentare!

Vezani članci