Iako bi točno značenje riječi korma, izvedene iz urdu jezika, na hrvatskom bilo pirjanje, slobodno možemo reći da je korma riječ za čisti užitak.
Korma je aromatično jelo koje dolazi s indijskog potkontinenta. Sastoji se od pirjanog mesa, u našem slučaju junetine, ali slobodno na isti način možete pripremiti i piletinu, kao i ribu i povrće, s dodatkom temeljca, kokosovog mlijeka ili jogurta te bogate začinske paste koja je adut ovog mirisnog tanjura. Kormu s junetinom karakterizira dugo, sporo kuhanje kojim postižemo divne, produbljene arome začina te fantastičnu mekoću mesa.
Tradicionalno se služi uz kuhanu basmati rižu i/ili svježe pečene indijske kruščiće naan ili parathu, no nećete pogriješiti niti ako ga poslužite uz fini pire od krumpira ili celera.
SASTOJCI
Priprema:
- Junetinu narežite na kocke veličine zalogaja, a luk na tanke ploške.
- Pripremite korma pastu tako što ćete prvo namočiti indijske oraščiće barem 30 minuta, potom ih ocijediti i staviti u sjeckalicu. Redom dodajte sve ostale sastojke za korma pastu i na kraju sve dobro izblendajte. Ako je pasta pregusta ili presuha, dodajte žlicu-dvije vode.
- Zagrijte dublju tavu ili posudu, dodajte maslac i ulje pa kad se zagrije ubacite dio po dio junetine koju ste malo posolili i popaprili pa ju popecite na jakoj vatri. Popečenu junetinu stavite u tanjur sa strane.
- Na istoj masnoći oko pet do šest minuta sotirajte tanko narezani luk pa dodajte pripremljenu korma pastu i nastavite sotirati još koju minutu.
- Vratite meso u tavu, dobro promiješajte i zalijte s malo temeljca kako bi se deglazirala tava. Kada prokuha, dodajte kokosovo mlijeko (ili običnog jogurta) i ostatak temeljca, poklopite i na laganoj vatri kuhajte oko 120 minuta, dok se ne reducira tekućina i meso lijepo ne omekša.
- Poslužite posipano prženim indijskim oraščićima i svježim lišćem korijandera, uz kuhanu basmati rižu, naan ili paratha kruščiće.