×
×
Korma s junetinom i basmati rižom
Recepti

Korma s junetinom i basmati rižom

Korma je aromatično jelo s indijskog potkontinenta koje karakterizira dugo i sporo kuhanje. Najčešće se poslužuje uz basmati rižu.

Iako bi točno značenje riječi korma, izvedene iz urdu jezika, na hrvatskom bilo pirjanje, slobodno možemo reći da je korma riječ za čisti užitak.

Korma je aromatično jelo koje dolazi s indijskog potkontinenta. Sastoji se od pirjanog mesa, u našem slučaju junetine, ali slobodno na isti način možete pripremiti i piletinu, kao i ribu i povrće, s dodatkom temeljca, kokosovog mlijeka ili jogurta te bogate začinske paste koja je adut ovog  mirisnog tanjura. Kormu s junetinom karakterizira dugo, sporo kuhanje kojim postižemo divne, produbljene arome začina te fantastičnu mekoću mesa.

Tradicionalno se služi uz kuhanu basmati rižu i/ili svježe pečene indijske kruščiće naan ili parathu, no nećete pogriješiti niti ako ga poslužite uz fini pire od krumpira ili celera.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
3 sata
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Gulaš kocke

Priprema:

  1. Junetinu narežite na kocke veličine zalogaja, a luk na tanke ploške.
  2. Pripremite korma pastu tako što ćete prvo namočiti indijske oraščiće barem 30 minuta, potom ih ocijediti i staviti u sjeckalicu. Redom dodajte sve ostale sastojke za korma pastu i na kraju sve dobro izblendajte. Ako je pasta pregusta ili presuha, dodajte žlicu-dvije vode.
  3. Zagrijte dublju tavu ili posudu, dodajte maslac i ulje pa kad se zagrije ubacite dio po dio junetine koju ste malo posolili i popaprili pa ju popecite na jakoj vatri. Popečenu junetinu stavite u tanjur sa strane.
  4. Na istoj masnoći oko pet do šest minuta sotirajte tanko narezani luk pa dodajte pripremljenu korma pastu i nastavite sotirati još koju minutu.
  5. Vratite meso u tavu, dobro promiješajte i zalijte s malo temeljca kako bi se deglazirala tava. Kada prokuha, dodajte kokosovo mlijeko (ili običnog jogurta) i ostatak temeljca, poklopite i na laganoj vatri kuhajte oko 120 minuta, dok se ne reducira tekućina i meso lijepo ne omekša.
  6. Poslužite posipano prženim indijskim oraščićima i svježim lišćem korijandera, uz kuhanu basmati rižu, naan ili paratha kruščiće.