U ovoj gustoj i okusima bogatoj juhi je glavni protagonist krumpir jer ga količinski najviše ima, ali bez vode u kojoj se kuhalo suho meso i prodimljena kobasica to nikako ne bi bilo to.
Radi se o siromaškom jelu koje je nastalo tako da se krumpiru, kojeg je uvijek u pravilu bilo dovoljno u svakoj kući, dodala voda u kojoj se kuhao komad suhog mesa ili kobasica, uz poznatu devizu iz naših krajeva “šteta da se baci”.
U ovom slučaju je stvarno šteta da se baci budući da se radi o pravoj, zimskoj juhi koja dobro hrani i fino grije. Dodatno je ugušćena mješavinom brašna, kiselog vrhnja, bijelog vina i octa te je u nju na samom kraju dodano razmućeno jaje. Sličnu juhu, ali bez krumpira poznaje i središnji dio Hrvatske, posebno mrežnički kraj, i to pod nazivom kisela župa (juha).
Jeste li već probali sličnu juhu? Ako niste, skuhajte je po našem receptu; neke od vas će vratiti u djetinjstvo, dok će drugima postati otkriće.
SASTOJCI
Priprema:
- U lonac stavite suha rebra i prosušenu dimljenu kobasicu, zalijte vodom i stavite kuhati jedno pola sata.
- Krumpir ogulite pa ga narežite na sitnije kockice.
- Luk očistite i sito nasjeckajte pa ga pirjajte na zagrijanoj svinjskoj masti. Dodajte sitno sjeckani češnjak i krumpir narezan na kockice.
- Pospite slatkom crvenom mljevenom paprikom, dobro izmiješajte pa podlijte vodom u kojoj se kuhalo suho meso i kobasica. Kuhajte oko 30-40 minuta, odnosno, dok krumpir ne omekša.
- U većoj šalici dobro izmiješajte brašno, vino, kiselo vrhnje i ocat pa tom smjesom zgusnite juhu. Pustite da proključa te na samom kraju u tankom mlazu dodajte razmućena jaja.
- Kuhanim rebrima odvojite meso od kosti, izrežite ga na kockice i zajedno s kolutićima kobasica dodajte juhi. Po želji pospite peršinom i odmah poslužite.