×
×
Krumpirova juha na baranjski način
Recepti

Krumpirova juha na baranjski način

Iako mnogima na spomen Baranje prva misao pada na kulen, čobanac ili fiš paprikaš, mi vam donosimo recept za krumpirovu juhu na baranjski način.

U ovoj gustoj i okusima bogatoj juhi je glavni protagonist krumpir jer ga količinski najviše ima, ali bez vode u kojoj se kuhalo suho meso i prodimljena kobasica to nikako ne bi bilo to.

Radi se o siromaškom jelu koje je nastalo tako da se krumpiru, kojeg je uvijek u pravilu bilo dovoljno u svakoj kući, dodala voda u kojoj se kuhao komad suhog mesa ili kobasica, uz poznatu devizu iz naših krajeva “šteta da se baci”.

U ovom slučaju je stvarno šteta da se baci budući da se radi o pravoj, zimskoj juhi koja dobro hrani i fino grije. Dodatno je ugušćena mješavinom brašna, kiselog vrhnja, bijelog vina i octa te je u nju na samom kraju dodano razmućeno jaje. Sličnu juhu, ali bez krumpira poznaje i središnji dio Hrvatske, posebno mrežnički kraj, i to pod nazivom kisela župa (juha).

Jeste li već probali sličnu juhu? Ako niste, skuhajte je po našem receptu; neke od vas će vratiti u djetinjstvo, dok će drugima postati otkriće.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
90 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Svinjska rebra

Priprema:

  1. U lonac stavite suha rebra i prosušenu dimljenu kobasicu, zalijte vodom i stavite kuhati jedno pola sata.
  2. Krumpir ogulite pa ga narežite na sitnije kockice.
  3. Luk očistite i sito nasjeckajte pa ga pirjajte na zagrijanoj svinjskoj masti. Dodajte sitno sjeckani češnjak i krumpir narezan na kockice.
  4. Pospite slatkom crvenom mljevenom paprikom, dobro izmiješajte pa podlijte vodom u kojoj se kuhalo suho meso i kobasica. Kuhajte oko 30-40 minuta, odnosno, dok krumpir ne omekša.
  5. U većoj šalici dobro izmiješajte brašno, vino, kiselo vrhnje i ocat pa tom smjesom zgusnite juhu. Pustite da proključa te na samom kraju u tankom mlazu dodajte razmućena jaja.
  6. Kuhanim rebrima odvojite meso od kosti, izrežite ga na kockice i zajedno s kolutićima kobasica dodajte juhi. Po želji pospite peršinom i odmah poslužite.