Sastojci
- janjeći but ili plećka (1,5-2,5 kg)
- MARINADA:
- 100 ml maslinova ulja
- svježe mljeveni papar
- majčina dušica, ružmarin, bosiljak
- kim
- UMAK ZA PREMAZIVANJE:
- 2 žlice maslinova ulja
- 3 češnja protisnutog češnjaka
- sok i korica jednog limuna
- 2 žlice tekućeg meda
- ½ vezice sitno sjeckanog peršinovog lišća
- ZAVRŠNI PREMAZ:
- 2 žlice maslinova ulja
- ½ vezice sitno sjeckanog peršinovog lišća
- krupno mljeveni papar, sol
Uz visibabe, mladi i medvjeđi luk, šparoge i druge proljetnice, jedan od vjesnika proljeća je i mlada janjetina. A zvati se ljubiteljem mesa, a mrštiti nos na spomen janjetine, nije baš mudro. Jer time propuštate gozbu.
Marinirana, pa tijekom pečenja premazivana aromatičnim travama i začinima, idealan je način da je kušaju i oni koji joj baš nisu skloni.
Priprema:
Janjetinu po gornjoj strani plitko zarežite u rombove. Napravite marinadu od navedenih sastojaka. Protisnuti češnjak, začinsko bilje i začine, te papar u mužaru pretvorite u emulziju, pa njome dobro premažite meso i utrljajte u rezove. Ostavite nekoliko sati u marinadi.
Pećnicu zagrijte na maksimum. Ako ste je dobili, but dodatno pokrijte maramicom. Stavite but u otklopljenu posudu za pečenje pa u zagrijanoj pećnici pecite 15-tak minuta da se napravi korica, a masnoća počne topiti.
Zatim posudu pokrijte ili poklopite, smanjite temperaturu pećnice na 200°C, pa pecite sat vremena po kili mesa. Svakih 15-20 minuta meso premažite umakom za premazivanje, a po potrebi na dno ulijte malo vode.
Pečeno meso izvadite, prelijte završnim preljevom i ostavite još 15-ak minuta da se svi začini i sokovi mesa prožmu. Na masnoći koja je ostala za to vrijeme ispecite mlade krumpire začinjene solju, paprom i začinskim biljem.