Marinirana janjetina iz pećnice s krumpirom

2014

Sastojci

  • janjeći but ili plećka (1,5-2,5 kg)
  • MARINADA:
  • 100 ml maslinova ulja
  • svježe mljeveni papar
  • majčina dušica, ružmarin, bosiljak
  • kim
  • UMAK ZA PREMAZIVANJE:
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 3 češnja protisnutog češnjaka
  • sok i korica jednog limuna
  • 2 žlice tekućeg meda
  • ½ vezice sitno sjeckanog peršinovog lišća
  • ZAVRŠNI PREMAZ:
  • 2 žlice maslinova ulja
  • ½ vezice sitno sjeckanog peršinovog lišća
  • krupno mljeveni papar, sol
11 Siječanj 2014, Komentari: 2

Uz visibabe, mladi i medvjeđi luk, šparoge i druge proljetnice, jedan od vjesnika proljeća je i mlada janjetina. A zvati se ljubiteljem mesa, a mrštiti nos na spomen janjetine, nije baš mudro. Jer time propuštate gozbu.

Marinirana, pa tijekom pečenja premazivana aromatičnim travama i začinima, idealan je način da je kušaju i oni koji joj baš nisu skloni.

janjetina-sa-zacinskim-biljem-02

Priprema:

Janjetinu po gornjoj strani plitko zarežite u rombove. Napravite marinadu od navedenih sastojaka. Protisnuti češnjak, začinsko bilje i začine, te papar u mužaru pretvorite u emulziju, pa njome dobro premažite meso i utrljajte u rezove. Ostavite nekoliko sati u marinadi.

janjetina-sa-zacinskim-biljem-03

Pećnicu zagrijte na maksimum. Ako ste je dobili, but dodatno pokrijte maramicom. Stavite but u otklopljenu posudu za pečenje pa u zagrijanoj pećnici pecite 15-tak minuta da se napravi korica, a masnoća počne topiti.

Zatim posudu pokrijte ili poklopite, smanjite temperaturu pećnice na 200°C, pa pecite sat vremena po kili mesa. Svakih 15-20 minuta meso premažite umakom za premazivanje, a po potrebi na dno ulijte malo vode.

janjetina-sa-zacinskim-biljem-04

Pečeno meso izvadite, prelijte završnim preljevom i ostavite još 15-ak minuta da se svi začini i sokovi mesa prožmu. Na masnoći koja je ostala za to vrijeme ispecite mlade krumpire začinjene solju, paprom i začinskim biljem.

Vezani članci