Marinirana, pa tijekom pečenja premazivana aromatičnim travama i začinima, idealan je način da je kušaju i oni koji joj baš nisu skloni.
SASTOJCI
ZA MARINADU:
UMAK ZA PREMAZIVANJE:
ZA ZAVRŠNI PRELJEV:
Priprema:
- Janjetinu po gornjoj strani plitko zarežite u rombove. Napravite marinadu od navedenih sastojaka. Protisnuti češnjak, začinsko bilje i začine, te papar u mužaru pretvorite u emulziju, pa njome dobro premažite meso i utrljajte u rezove. Ostavite nekoliko sati u marinadi.
- Pećnicu zagrijte na maksimum. Ako ste je dobili, but dodatno pokrijte maramicom. Stavite but u otklopljenu posudu za pečenje pa u zagrijanoj pećnici pecite 15-tak minuta da se napravi korica, a masnoća počne topiti.
- Zatim posudu pokrijte ili poklopite, smanjite temperaturu pećnice na 200 °C, pa pecite sat vremena po kili mesa. Svakih 15-20 minuta meso premažite umakom za premazivanje, a po potrebi na dno ulijte malo vode.
- Pečeno meso izvadite, prelijte završnim preljevom i ostavite još 15-ak minuta da se svi začini i sokovi mesa prožmu. Na masnoći koja je ostala za to vrijeme ispecite mlade krumpire začinjene solju, paprom i začinskim biljem.