Nije sladoled jedina ljetna radost na štapiću, za ljubitelje mesa prvo mjesto zauzimaju ražnjići. Odlični su na pravom roštilju, ali jednako su dobri i s grill tave ili iz pećnice.
Ono što ove ražnjiće čini posebnima jest aromatična marinada od začina i miso paste. Uz to obavezno napravite i umak od patlidžana, kojemu sezona samo što nije počela.
SASTOJCI
Za umak od patlidžana:
Priprema:
- Za pripremu ražnjića prvo meso narežite na kockice veličine otprilike 3x3 cm pa ga nabodite na štapiće za ražnjiće.
- Zatim pripremite marinadu tako da u posudu multipraktika pomiješajte sve sastojke za marinadu pa ih usitnite u glatku pastu. Ovom smjesom premažite pripremljene ražnjiće pa ih ostavite da se mariniraju barem sat vremena.
- Marinirane ražnjiće pecite na dobro ugrijanoj rešetki roštilja ili na grill tavi, 5 minuta s jedne strane i 3 minute s druge. Pečene ražnjiće odmah poslužite uz umak od patlidžana.
- Zatim, patlidžane operite i nabodite vilicom sa svih strana. Složite ih na lim za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 220 °C stupnjeva, oko 20 minuta ili dok potpuno ne omekšaju. Pečene patlidžane izvadite iz pećnice, prebacite u posudu i poklopite. Ostavite ih tako da se napare i malo ohlade.
- Kada se ohlade toliko da ih možete primiti rukama, izvadite ih iz posude, ali sačuvajte tekućinu koju su pustili. Ogulite ih, pa oguljene ubacite u multipraktik. Dodajte češnjak, maslac od kikirikija, maslinovo ulje, tekućinu koju ste sačuvali, limunov sok, sol i mljeveni papar. Usitnite sve u glatki umak ili pire. Rasporedite umak na pladanj, posipajte ga za'atarom, posložite na sve ražnjiće i odmah poslužite.