Sastojci
- Za 4 osobe:
- 500 g miješanog mljevenog mesa
- 60 ml soja umaka
- 2 mlada luka
- 2 žlice svježe naribanog đumbira
- 2 žlice tamnog muscovado šećera
- 1 glavica cvjetače
- 200 g korijena celera
- 200 g krumpira
- 50 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 žlica rižinog octa
Od švedskih pa do onih u juhi, volimo sve mesne okruglice pa tako i ove 'ljepljive' i fino začinjene, lagane orijentalne arome.
Ovo je brz i jednostavan način pripreme mesnih okruglica koje bi lako mogle oduševiti vaše ukućane i goste na ručku.
Tajna je u soja umaku koji mesnim okruglicama daje fantastičnu orijentalnu notu dok lagani pire od cvjetače i celera osvježava cijelu kombinaciju.
Priprema:
Narežite cvjetove cvjetače, korijen celera i oguljeni krumpir na kockice pa sve kuhajte u slanoj vodi 15-ak minuta dok povrće ne omekša. Ocijedite povrće, dodajte 50 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja, sečuanskog papra i soli po potrebi te izmiksajte u kremu.
Miješanom mljevenom mesu dodajte žlicu soja umaka i jedan mladi luk narezan na sitno. Promiješajte, oblikujte kuglice pa ih pecite na gril tavi ili na roštilju.
Kako bi pripremili umak, u posudi kuhajte muscovado šećer, narezani mladi luk na sitno, soja umak te drugu žlicu svježe narezanog đumbira, oko 4 minute dok ne postane sirupast.
Na kraju dodajte žlicu rižinog octa, prelijte mesne okruglice umakom od soje, poslužite na kremi od cvjetače te ukrasite svježe narezanim mladim lukom.