Sloj po sloj: Musaka od patlidžana

2014

Sastojci

  • 850 g mljevenog junećeg mesa
  • 1 luk
  • 4 patlidžana
  • 20 g soli
  • 10 g papra
  • 4 jaja
  • 200 g brašna
  • 500-800 ml mlijeka
  • 50 g maslaca
  • 70 g ribanog sira
  • 10 g muškatnog oraščića
  • 200 ml ulja
11 Siječanj 2014, Komentari: Komentari isključeni za Sloj po sloj: Musaka od patlidžana

Kombinacija sočnog mljevenog mesa i ljubičastih patlidžana privlačna je zahvaljujući svojem neodoljivom okusu, ali i atraktivnom izgledu.

Musaka od patlidžana jelo je koje svoje korijene ima na području istočnog Mediterana te je pronašlo svoj dom u mnogim orijentalnim kuhinjama.

musaka-od-patlidzana-02

Priprema:

Patlidžane narežite na ploške, posolite te pustite da odstoje 10 – ak minuta kako bi pustili višak vode. Zatim ih ocjedite i obrišite.

Od brašna, jaja i mlijeka napravite glatku smjesu u koju umočite svaku plošku patlidžana koje zatim pržite u ulju. Izvadite ih na papirnati ubrus da se upije višak masnoće.

Sitno sjeckani luk prepržite na ulju te dodajte mljeveno meso, sol i papar.

Vatrostalnu posudu premažite sa maslacem, posipajte sa malo krušnih mrvica te slažite red patlidžana i red mesa. Zadnji red završite sa patlidžanom, posipajte sa ribanim sirom te pecite u zagrijanoj pečnici na 180 stupnjeva.

Nakon 15 – ak minuta izvadite musaku iz pećnice i zalijte royal smjesom koju ste napravili od jaja, mlijeka i muškatnog oraščića te stavite natrag peći. Musaka je gotova kada se smjesa stisnula.

Servirajte uz salatu po izboru.

Vezani članci