Musaka od patlidžana jelo je koje svoje korijene ima na području istočnog Mediterana te je pronašlo svoj dom u mnogim orijentalnim kuhinjama.
SASTOJCI
Priprema:
- Patlidžane narežite na ploške, posolite te pustite da odstoje 10-ak minuta kako bi pustili višak vode. Zatim ih ocjedite i obrišite.
- Od brašna, jaja i mlijeka napravite glatku smjesu u koju umočite svaku plošku patlidžana koje zatim pržite u ulju. Izvadite ih na papirnati ubrus da se upije višak masnoće.
- Sitno sjeckani luk prepržite na ulju te dodajte mljeveno meso, sol i papar.
- Vatrostalnu posudu premažite s maslacem, posipajte sa malo krušnih mrvica te slažite red patlidžana i red mesa. Zadnji red završite sa patlidžanom, posipajte sa ribanim sirom te pecite u zagrijanoj pećnici na 180 °C.
- Nakon 15-ak minuta izvadite musaku iz pećnice i zalijte royal smjesom koju ste napravili od jaja, mlijeka i muškatnog oraščića te stavite natrag peći. Musaka je gotova kada se smjesa stisnula.
- Servirajte uz salatu po izboru.