Komad mesa pripremljen u pećnici ima višestruke prednosti. Za početak ne zahtijeva maženje i paženje, odnosno stajanje nad štednjakom. Ako znate što radite, oduzet će vam minimalnu količinu vremena.
Drugo, ovisno o veličini, pečenje će nahraniti veći broj ljudi. Može se jesti toplo, ali i hladno. Danas, sutra pa možda i koji dan iza, u raznim kombinacijama i s raznim prilozima.
U ovom receptu sam koristio juneći but koji je (p)ostao sočan upravo zbog jednostavnog premaza na bazi maslaca i svježeg origana i peršina te češnjaka. Isti premaz možete koristiti i kao marinadu.
SASTOJCI
OSTALO:
Priprema:
- Juneći but izvadite iz hladnjaka i ostavite na sobnoj temperaturi najmanje pola sata prije pripreme.
- Nožem uklonite višak masnoće i žilica s površine mesa. Ako imate komad junetine nejednake debljine, oblikujte ga u jednako debelu roladu i učvrstite koncem. Tako ćete osigurati da se meso ravnomjerno ispeče.
- U sjeckalici usitnite žuti luk, češnjak, svježi list peršina i origana, maslac te sol i papar. Dobivenom smjesom premažite but sa svih strana pa ga stavite u duboku vatrostalnu posudu. Odmah možete staviti i gljive, polovice luka i limun.
- Zagrijte pećnicu na 250 °C i prvih 15 do 20 minuta pecite meso bez poklopca. Na mesu će se napraviti korica koja će mu zatvoriti pore. Nakon toga smanjite temperaturu na 165 °C i nastavite peći meso. Dužina pečenja će ovisiti o težini mesa te o željenom stupnju termičke obrade. Komad junetine od 1.2 kg kojeg sam koristio za ovaj recept pekao sam dodatnih 50 minuta na 165 °C i postigao stupanj pečenosti koji vidite na fotografijama.
- Pečenje poslužite uz povrće s kojim se peklo, a sve dodatno možete preliti umakom od pečenja i maslaca.