Pečenje od junećeg buta sa začinskim biljem

2019

Sastojci

  • 1.2 kg junećeg buta (lažni biftek)
  • 125 g maslaca
  • 150 g žutog luka
  • 50 g svježeg lista peršina i origana
  • 5 režnjeva češnjaka
  • sol, papar
  • OSTALO:
  • 2 ljubičasta luka
  • ½ limuna
  • 4 medvjeđa luka
  • 70 g gljiva
29 Siječanj 2019, Komentari: Komentari isključeni za Pečenje od junećeg buta sa začinskim biljem

Premaz na bazi začinskog bilja te maslaca i češnjaka osigurao je sočnost ovom junećem pečenju.

Komad mesa pripremljen u pećnici ima višestruke prednosti. Za početak ne zahtijeva maženje i paženje, odnosno stajanje nad štednjakom. Ako znate što radite, oduzet će vam minimalnu količinu vremena.

Drugo, ovisno o veličini, pečenje će nahraniti veći broj ljudi. Može se jesti toplo, ali i hladno. Danas, sutra pa možda i koji dan iza, u raznim kombinacijama i s raznim prilozima.

U ovom receptu sam koristio juneći but koji je (p)ostao sočan upravo zbog jednostavnog premaza na bazi maslaca i svježeg origana i peršina te češnjaka. Isti premaz možete koristiti i kao marinadu.

pecenje-od-juneceg-buta-sa-zacinskim-biljem-02

Priprema:

Juneći but izvadite iz hladnjaka i ostavite na sobnoj temperaturi najmanje pola sata prije pripreme.

Nožem uklonite višak masnoće i žilica s površine mesa. Ako imate komad junetine nejednake debljine, oblikujte ga u jednako debelu roladu i učvrstite koncem. Tako ćete osigurati da se meso ravnomjerno ispeče.

U sjeckalici usitnite žuti luk, češnjak, svježi list peršina i origana, maslac te sol i papar. Dobivenom smjesom premažite but sa svih strana pa ga stavite u duboku vatrostalnu posudu. Odmah možete staviti i gljive, polovice luka i limun.

Zagrijte pećnicu na 250°C i prvih 15 do 20 minuta pecite meso bez poklopca. Na mesu će se napraviti korica koja će mu zatvoriti pore. Nakon toga smanjite temperaturu na 165°C i nastavite peći meso. Dužina pečenja će ovisiti o težini mesa te o željenom stupnju termičke obrade.

Komad junetine od 1.2 kg kojeg sam koristio za ovaj recept pekao sam dodatnih 50 minuta na 165°C i postigao stupanj pečenosti koji vidite na fotografijama.

Pečenje poslužite uz povrće s kojim se peklo, a sve dodatno možete preliti umakom od pečenja i maslaca.

Vezani članci