Ako tražite jednostavan i brz obrok iz jedne tave, prepun okusa i mirisa, onda napravite peperonatu s kobasicama. Peperonata je u Italiji omiljeno ljetno jelo od karameliziranog luka i pirjanih paprika, napravljeno u poznatom agrodolce štihu, gdje se u jednom zalogaju susreću kiselo i slatko. Ovom šarenom jelu kiselinu daje ocat od bijelog vina, a slatkoću šećer i mirisne, sočne paprike.
Kad k tome priljubite i par miješanih, dobro pečenih kobasica, u ovom slučaju to su Kranjske i Domaće dimljene kobasice, dobijete obrok koji ćete rado svako malo ponavljati na vašem jelovniku.
SASTOJCI
Priprema:
- Luk ogulite i narežite na tanje ploške, a paprike operite, očistite od koštica i narežite na deblje trake.
- Potom zagrijte dublju tavu, dodajte maslinovo ulje, ubacite ružmarin i drobljene režnjeve češnjaka i popržite minutu do dvije. Zatim dodajte luk i sotirajte ga pet do šest minuta, dodajte šećer i nastavite sotirati još koju minutu dok se luk lijepo ne karamelizira (nemojte ga previše zapržiti).
- Kada se luk karmelizirao dodajte paprike i pirjajte ih na srednje jakoj vatri oko petnaest minuta, dok se lagano ne zapeku i ne omekšaju. Posolite ih i popaprite pa dodajte ocat i kuhajte dodatnih tri do četiri minute, dok ne ispari jaki miris octa pa ih izvadite na tanjur.
- U istu tavu ubacite kobasice koje ste zarezali na tri do četiri mjesta s obje strane, prema potrebi dodajte još malo maslinova ulja i pecite ih osam do deset minuta uz povremeno okretanje. Dodajte bijelo vino i kuhajte par minuta dok alkohol i tekućina ne ispare.
- Vratite paprike u tavu, prokuhajte sve zajedno još par minuta pa poslužite uz tostirani kruh ili omiljeni prilog.