×
×
Peperonata s Kranjskom i Domaćom dimljenom kobasicom
Recepti

Peperonata s Kranjskom i Domaćom dimljenom kobasicom

Poznato talijansko jelo s paprikama i lukom obogatili smo s dvije vrste kobasica. Nek’ se nađe.

Ako tražite jednostavan i brz obrok iz jedne tave, prepun okusa i mirisa, onda napravite peperonatu s kobasicama. Peperonata je u Italiji omiljeno ljetno jelo od karameliziranog luka i pirjanih paprika, napravljeno u poznatom agrodolce štihu, gdje se u jednom zalogaju susreću kiselo i slatko. Ovom šarenom jelu kiselinu daje ocat od bijelog vina, a slatkoću šećer i mirisne, sočne paprike.

Kad k tome priljubite i par miješanih, dobro pečenih kobasica, u ovom slučaju to su Kranjske i Domaće dimljene kobasice, dobijete obrok koji ćete rado svako malo ponavljati na vašem jelovniku.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
45 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Kranjska kobasica

Priprema:

  1. Luk ogulite i narežite na tanje ploške, a paprike operite, očistite od koštica i narežite na deblje trake.
  2. Potom zagrijte dublju tavu, dodajte maslinovo ulje, ubacite ružmarin i drobljene režnjeve češnjaka i popržite minutu do dvije. Zatim dodajte luk i sotirajte ga pet do šest minuta, dodajte šećer i nastavite sotirati još koju minutu dok se luk lijepo ne karamelizira (nemojte ga previše zapržiti).
  3. Kada se luk karmelizirao dodajte paprike i pirjajte ih na srednje jakoj vatri oko petnaest minuta, dok se lagano ne zapeku i ne omekšaju. Posolite ih i popaprite pa dodajte ocat i kuhajte dodatnih tri do četiri minute, dok ne ispari jaki miris octa pa ih izvadite na tanjur.
  4. U istu tavu ubacite kobasice koje ste zarezali na tri do četiri mjesta s obje strane, prema potrebi dodajte još malo maslinova ulja i pecite ih osam do deset minuta uz povremeno okretanje. Dodajte bijelo vino i kuhajte par minuta dok alkohol i tekućina ne ispare.
  5. Vratite paprike u tavu, prokuhajte sve zajedno još par minuta pa poslužite uz tostirani kruh ili omiljeni prilog.