×
×
Pita s junetinom i tamnim pivom
Recepti

Pita s junetinom i tamnim pivom

Dobar mesni nadjev je taj koji pitu čini neodoljivom, a upravo takva je pita s junetinom i tamnim pivom. Jednostavno je morate isprobati.

Mesne pite u raznim oblicima pripremaju se u gotovo svim kuhinjama svijeta, a čovječanstvo ih poznaje još od neolitika. Barem tako kažu.
Ipak, ovakva okrugla forma nadjevena pirjanim mesnim umakom i povrćem pravo je britansko jelo koje će se naći u svakom pubu ili gostionici.

Obično se prekriva grubim lisnatim tijestom koje je zapravo samo brža i jednostavnija verzija klasičnog lisnatog. Ako vam vrijeme nije najbolji prijatelj, slobodno koristite kupovno lisnato tijesto, kao i mi u ovom receptu. Nitko vam neće zamjeriti jer je zvijezda svake pite, nadjev.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
2 sata
uteg
BROJ OSOBA
2
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Gulaš kocke

    Za nadjev:

    Za pitu:

Priprema:

  1. U velikom loncu zagrijte dvije žlice maslinovog ulja pa na njemu prepržite kockice junetine, tek toliko da uhvate boju. Preprženo meso izvadite iz lonca i stavite ga sa strane, a u lonac dodajte još jednu žlicu maslinovog ulja pa prepržite luk, mrkvu i celer. Povrće pržite nekoliko minuta dok potpuno ne omekša, a po potrebi podlijte s malo vode. Kad omekša dodajte češnjak i još kratko ga prepržite. 
  2. Zatim u lonac vratite meso i sve sokove koje je meso pustilo, dodajte koncentrat rajčice pa sve dobro promiješajte i prelijte pivom. Pustite da se kuha petnaest minuta ili dok se tekućina potpuno ne reducira i pretvori u gusti umak. Tada umiješajte džem od smokve i sve posolite i popaprite pa još jednom dobro promiješajte.
  3. U zdjelici pomiješajte škrobno brašno i temeljac tako da nema grudica pa i time prelijte mesni umak. Smanjite vatru i kuhajte sve oko četrdeset i pet minuta povremeno miješajući dok meso potpuno ne omekša. Začinite solju i paprom ako je potrebno. Kuhani umak maknite s vatre i ostavite ga da se ohladi.
  4. Lisnato tijesto razvaljajte u dva kruga prilagođeno posudi za pečenje. Jednim krugom lisnatog tijesta obložite dno i bočne stranice okrugle vatrostalne posude za pečenje. Nabodite tijesto vilicom pa rasporedite na njega mesni nadjev. Prekrijte sve drugim krugom lisnatog tijesta. Odrežite višak tijesta koji prelazi rubove posude pa prstima spojite donji i gornji list tijesta kako bi potpuno zatvorili pitu. Zarežite gornje tijesto na sredini kako bi napravili mali otvor kroz koji će izlaziti para u pečenju. Umutite žumanjak s mlijekom pa time premažite pitu.
  5. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C oko četrdeset i pet minuta ili dok se lijepo ne zarumeni. Pečenu pitu izvadite iz pećnice i ostavite je da se malo ohladi, a zatim je narežite i poslužite.