Juha sezone: Proljetni minestrone s kobasicama

2015

Sastojci

  • Za 4 osobe:
  • 4 kranjske kobasice
  • 1 luk
  • 2 mrkve
  • ½ manjeg korijena celera
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 200 g tikvica
  • 100 g divljih šparoga
  • 200 g kuhanog slanutka
  • ½ žličice sušenog timijana
  • 2 dl umaka od rajčice
  • 150 g mladog ili zamrznutog graška
  • 200 g tjestenine dittalini ili farfalle (mašnice)
  • 1 vezica svježeg peršina (ili svježeg bosiljka)
  • Za serviranje:
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • svježe mljeveni papar
  • naribani pparmezan
22 Siječanj 2015, Komentari: Komentari isključeni za Juha sezone: Proljetni minestrone s kobasicama

Minestrone je talijanska gusta juha koja se priprema od sezonskog povrća te joj se dodaje riža ili tjestenina. Ovo varivo voli razne kombinacije namirnica.

Minestrone je, poput većine poznatih talijanskih tradicionalnih jela i specijaliteta, nastao kao ‘posljedica’ siromaške kuhinje ili na talijanskom tzv. ‘cucina povera’, što znači da se pripremala od ostataka povrća.

Svaka talijanska regija ima svoju verziju minestronea, pa se tako u Liguriji ovoj juhi na kraju kuhanja dodaje umak od bosiljka ili ‘pesto genovese’.

Moja verzija juhe obogaćena je trenutno dostupnim povrćem – divljim šparogama, graškom i tikvicama te kobasicama, a vama preporučam da osmislite svoju omiljenu verziju jer ova juha voli razne kombinacije namirnica.

proljetni-minestrone-detaljPriprema:

Kobasice narežite na kolutiće pa ih pržite na maslinovom ulju oko 5 minuta. Izvadite ih i stavite sa strane.

U posudu za kuhanje dodajte još 2-3 žlice maslinovog ulja, sitno narezani luk, mrkvu i korijen celera, zgnječeni češnjak, malo soli i sušeni timijan te pirjajte na srednje jakoj vatri 10-ak minuta.

Zatim dodajte kobasice, umak od rajčice i toliko vode da svi sastojci budu pokriveni tekućinom. Kuhajte 15 minuta, a zatim dodajte tikvicu na kockice, narezane šparoge, kuhani slanutak i grašak. Kuhajte juhu još 10 minuta.

Tjesteninu skuhajte po uputama na pakiranju, ocijedite pa dodajte kuhanom minestroneu zajedno sa nasjeckanim peršinom. Promiješajte.

Minestrone servirajte sa malo maslinovog ulja, naribanim parmezanom po želji te svježe mljevenim paprom.


Voliš kobasice? Odlično! Klikni na gumb, prijavi se na Volim meso newsletter i besplatno preuzmi svoju .pdf knjižicu ‘Volim kobasice’!

PREUZMI VOLIM KOBASICE KNJIŽICU!


Vezani članci