Minestrone je, poput većine poznatih talijanskih tradicionalnih jela i specijaliteta, nastao kao ‘posljedica’ siromaške kuhinje ili na talijanskom tzv. ‘cucina povera’, što znači da se pripremala od ostataka povrća.
Svaka talijanska regija ima svoju verziju minestronea, pa se tako u Liguriji ovoj juhi na kraju kuhanja dodaje umak od bosiljka ili ‘pesto genovese’.
Moja verzija juhe obogaćena je trenutno dostupnim povrćem – divljim šparogama, graškom i tikvicama te kobasicama, a vama preporučam da osmislite svoju omiljenu verziju jer ova juha voli razne kombinacije namirnica.
SASTOJCI
DODATNO:
Priprema:
- Kobasice narežite na kolutiće pa ih pržite na maslinovom ulju oko 5 minuta. Izvadite ih i stavite sa strane.
- U posudu za kuhanje dodajte još 2-3 žlice maslinovog ulja, sitno narezani luk, mrkvu i korijen celera, zgnječeni češnjak, malo soli i sušeni timijan te pirjajte na srednje jakoj vatri 10-ak minuta.
- Zatim dodajte kobasice, umak od rajčice i toliko vode da svi sastojci budu pokriveni tekućinom. Kuhajte 15 minuta, a zatim dodajte tikvicu na kockice, narezane šparoge, kuhani slanutak i grašak. Kuhajte juhu još 10 minuta.
- Tjesteninu skuhajte po uputama na pakiranju, ocijedite pa dodajte kuhanom minestroneu zajedno sa nasjeckanim peršinom. Promiješajte.
- Minestrone servirajte sa malo maslinovog ulja, naribanim parmezanom po želji te svježe mljevenim paprom.