×
×
Juha sezone: Proljetni minestrone s kobasicama
Na žlicu

Juha sezone: Proljetni minestrone s kobasicama

Minestrone je talijanska gusta juha koja se priprema od sezonskog povrća te joj se dodaje riža ili tjestenina. Ovo varivo voli razne kombinacije namirnica.

Minestrone je, poput većine poznatih talijanskih tradicionalnih jela i specijaliteta, nastao kao ‘posljedica’ siromaške kuhinje ili na talijanskom tzv. ‘cucina povera’, što znači da se pripremala od ostataka povrća.

Svaka talijanska regija ima svoju verziju minestronea, pa se tako u Liguriji ovoj juhi na kraju kuhanja dodaje umak od bosiljka ili ‘pesto genovese’.

Moja verzija juhe obogaćena je trenutno dostupnim povrćem – divljim šparogama, graškom i tikvicama te kobasicama, a vama preporučam da osmislite svoju omiljenu verziju jer ova juha voli razne kombinacije namirnica.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
45 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Kranjska kobasica

    DODATNO:

Priprema:

  1. Kobasice narežite na kolutiće pa ih pržite na maslinovom ulju oko 5 minuta. Izvadite ih i stavite sa strane.
  2. U posudu za kuhanje dodajte još 2-3 žlice maslinovog ulja, sitno narezani luk, mrkvu i korijen celera, zgnječeni češnjak, malo soli i sušeni timijan te pirjajte na srednje jakoj vatri 10-ak minuta.
  3. Zatim dodajte kobasice, umak od rajčice i toliko vode da svi sastojci budu pokriveni tekućinom. Kuhajte 15 minuta, a zatim dodajte tikvicu na kockice, narezane šparoge, kuhani slanutak i grašak. Kuhajte juhu još 10 minuta.
  4. Tjesteninu skuhajte po uputama na pakiranju, ocijedite pa dodajte kuhanom minestroneu zajedno sa nasjeckanim peršinom. Promiješajte.
  5. Minestrone servirajte sa malo maslinovog ulja, naribanim parmezanom po želji te svježe mljevenim paprom.