Kad se iz kuhinje počnu širiti mirisi kuhanih rajčica, paprika i tikvica znate da je stiglo ljeto. Klasični ljetni repertoar punjenog povrća ove ćemo godine malo osvježiti receptom za punjenje i pečene tikvice.
Ovo nježno ljetno povrće odlično se nadjeva mljevenim mesom, a kratko sunčanje u pećnici pretvara ga u pravu poslasticu, dakako ne zaboravite dodati i zaštitni faktor – tanko narezanu pancetu za onaj preplanuli, neodoljivi dimljeni šmek.
SASTOJCI
Za nadjev:
Za šalšu:
Priprema:
- Tikvice dobro operite pa ih prepolovite po dužini. Svakoj polovici žlicom izdubite sredinu, izdubljeno meso sačuvajte, a polovice posipajte s malo soli i ostavite ih sa strane dok pripremate nadjev.
- Za pripremu nadjeva prvo izrežite luk na kockice, a češnjak nasjeckajte. Izdubljeno meso tikvica narežite na manje komade. U tavi zagrijte maslinovo ulje pa na njemu prepržite luk, kad omekša dodajte češnjak i narezane komade tikvica pa sve nastavite pržiti 4 do 5 minuta ili dok tikvice potpuno ne omekšaju.
- Zatim dodajte bademe, grožđice, rižu, dimljenu papriku, cimet i muškatni oraščić, dobro promiješajte pa sve prelijte prošekom i kuhajte dok se sastojci ne pretvore u gustu smjesu. Maknite tavu s vatre i stavite je sa strane da se smjesa malo ohladi, a zatim u nju umiješajte mljevenu svinjetinu i sol te sve dobro promiješajte da se sastojci povežu.
- Izdubljene polovice tikvica pobrišite kuhinjskim ubrusom pa ih nadjenite pripremljenom smjesom. Zatim spojite po dvije polovice tikvica i svaku omotajte s dvije – tri kriške pancete.
- Na dno vatrostalne posude rasporedite šalšu pa na nju složite nadjevene tikvice. Prelijte sve s malo maslinovog ulja i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C 35 do 40 minuta. Pečene tikvice izvadite iz pećnice i poslužite ih još vruće.
- Za pripremu šalše prvo u loncu zagrijte maslinovo ulje pa na njemu kratko prepržite češnjak. Kad češnjak zamiriše dodajte pasiranu rajčicu i pelate, dobro sve promiješajte i kuhačom zgnječite pelate. Dodajte crno vino i med, smanjite vatru i kuhajte sve 30 minuta ili dok se šalša malo ne zgusne. Zatim je začinite solju i paprom, maknite s vatre i rasporedite u vatrostalnu posudu za pečenje tikvica.