Lungić kao najmekši komad svinjetine ne mora nimalo biti dosadan! Ako se malo zaigramo i napunimo ga dat ćemo mu puno okusa i tekstura.
Punjenje koje sam pripremio je malo jačeg okusa upravo zbog kadulje. Ako vam kadulja nije omiljena slobodno ju možete zamijeniti nekim drugim začinskim biljem. Kako se svinjetina odlično slaže s voćem, kao prilog dodana je i kruška koja pečenjem skroz omekša te daje slatku notu koja ublaži jačinu punjenja i zaokruži cijelo jelo.
SASTOJCI
ZA NADJEV
Priprema:
- Za pripremu nadjeva prvo zagrijte ulje u tavi i pržite sitno sjeckani luk dok ne omekša. Zatim dodajte sjemenke komorača i sjeckanu kadulju te pržite još par minuta. Maknite s vatre i dodajte ostale sastojke za nadjev. Dobro začinite i ostavite sa strane da se ohladi. Ako vam je smjesa presuha slobodno dodajte još dvije do tri žlice ulja.
- Lungiće razrežite po dužini te ih stanjite batom za meso. Zatim na radnu površinu stavite rastezljivu foliju i poredajte šnite pršuta jednu do druge u dva reda tako da se malo preklapaju, a onda stavite lungiće preko pršuta. Neka pršuta ostane malo sa svake strane. Nadjev rasporedite preko lungića, a zatim pažljivo zarolajte pomoću folije kako biste napravili čvrstu roladu.
- Zagrijte pećnicu na 200 °C. I u posudu za pečenje dodajte očišćene režnjeve češnjaka, oguljeni i narezani pastrnjak, krumpir i sve to polijte s dvije žlice ulja, dobro začinite sa soli i paprom i zatim pecite petnaest minuta. Zatim Izvadite iz pećnice i dodajte kruške i roladu. Povrće i kruške pomaknite na jednu polovicu posude a roladu stavite na drugu. Premažite s preostalim uljem i pecite 45-50 minuta.
- Kada je gotovo svinjetinu narežite na deblje šnite i stavite na pečeno povrće i kruške i poslužite uz umak od pečenja.