×
×
Reži me: Vodič kroz kuhinjske noževe
Mesne lekcije

Reži me: Vodič kroz kuhinjske noževe

Kažu da bez pravog alata nema ni pravog majstora. Kad je u pitanju kuhanje, ova izreka vrijedi više nego igdje drugdje!

Kuharski nož ili nož šefa kuhinje

Prvi i najvažniji nož koji trebate imati u svojoj kuhinji. Dužina oštrice noža varira između 20 i 30 centimetara. Oštrica je duga i lagano se savija prema oštrom vrhu.

noz_sefa_kuhinje

Ovaj nož možete koristiti za rezanje i usitnjavanje svih vrsta mesa i povrća. Vrh noža koristi se za manja rezanja, a debeli dio za rezanje hrskavica i manjih kostiju. Isplati se izdvojiti nešto više novca i kupiti što kvalitetniji osnovni kuharski nož, jer ćete ga koristiti češće od svih drugih.

Nož za meso

Ima dugu elegantnu i fleksibilnu oštricu sa zaobljenim “V” vrhom. Duljina oštrice je između 20 i 26 centimetara, a može biti nazubljena ili glatka.

noz_za_meso

Ovaj nož je idealan za rezanje pečenki, roastbeefa i peradi.

Nož za filetiranje

Ako volite pripremati ribu, svakako će vam dobro doći nož za filetiranje koji ima dugačku, tanku i elastičnu oštricu.

noz_za_filetiranje

 

Njegova primarna namjera je odvajanje tankih kriški mesa ili ribe od kostiju te micanje kože s riba poput ugora i lososa, ali će vam odlično poslužiti za rezanje pršuta i šunke na tanke kriške.

Nož za odvajanje mesa od kostiju

Ovaj nož ima krutu tanku oštricu dugačku između 12 i 15 centimetara te zavijen i fino zašiljen vrh.

noz_kosti

Koristi se za odvajanje kostiju od većih komada mesa, rezanje mesa oko zglobova, a može se koristiti za rezanje zglobova i rasijecanje pileta.

Nož za guljenje voća i povrća

Mali nož dužine između 7 i 10 centimetara. Nož s ravnom oštricom koristi se za rezanje i sjeckanje voća i povrća te čišćenje rajčica i krumpira (izdubljivanje rupa).

noz_guljenje

Noževi zakrivljene oštrice poput papigina kljuna služe za guljenje voća i povrća.

Nož za kruh

Još jedan u nizu noževa kojeg je preporučljivo imati u kuhinji i koji je postao standard svakog kućanstva.

Radi se o nožu koji izgleda poput pile iako postoje i verzije noževa s kombiniranom ravnom i nazubljenom oštricom. Ovakva oštrica omogućuje da se kora kruha reže bez raspadanja i gubljenja oblika.

noz_za_kruh

Oštrica je obično duga između 15 i 25 centimetara. Zbog velike duljine, noževe za kruh nije pogodno koristiti za rezanje povrća i mesa.

Mesarski nož

Mesarski nož je jak, debeo, čvrst, ponekad zakrivljen prema vrhu. Koristi se za rezanje velikih komada mesa, rezanje kosti i slično.

mesarski_noz

Noževi sa valovitom i nazubljenom oštricom općenito se koriste za rezanje mekih proizvoda sa tvrdom korom poput kruha, kobasica i paradajza.

Noževi oštrog vrha preporučuju se za rezanje sirovog mesa, ribe i sjeckanje povrća. S njima se mogu dobiti čisti i precizni rezovi.

Noževi sa udubinama prije oštrice koriste se pri rezanju namirnica koje obiluju masnoćom i sokovima, a udubine služe kao kanali za njihovo sakupljanje.